Solvalla får ett stort kallblodslopp där ston har fördel. I samarbete med Menhammar Stuteri instiftas Jäntungens lopp där de bästa fem- och sexåriga kallblodiga travarna tävlar om ett förstapris på 200 000 kronor.

– Hela Jubileumspokalskvällen är full av spännande lopp för olika kategorier av hästar. Det är en underbar kväll men det som tidigare har saknats är ett kallblodslopp av riktigt hög klass, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot som är väldigt nöjd över att den sista pusselbiten nu äntligen är på plats.

Jäntungens lopp är öppet för norska och svenska kallblodstravare som är fem eller sex år gamla. Ston startar över 2 140 meter voltstart och tjugo meter bakom startar hingstar och valacker. Loppet genomförs i samarbete med Menhammar Stuteri för att hedra Jäntungen som föddes på stuteriet och som betytt mycket för dess ägare Margareta Wallenius-Kleberg.

– Det är med glädje jag kan konstatera att Menhammar Stuteri sedan länge också varit involverat i kallblodssporten. När min far Olof Wallenius köpte Menhammar 1947 köpte han in tre kallblodstravare-ston, Mollvi, Arli och Solvit, som arbetshästar för att hjälpa till i skogen och på gården med alla de sysslor som idag antingen sköts av traktorer eller motordrivna maskiner. Så småningom betäcktes också dessa ston och deras föl döptes till namn som slutade med ”ungen”, exempelvis Jäntungen, Gullungen och Trollungen. Fölen fick springa vid sidan av sina mödrar när de arbetade. Mollvi som var Gårdens favorit-arbetshäst var otroligt duktig, trevlig och pålitlig och henne fick jag rida barbacka på under många turer över vägen ut i skogen. Vid den tiden var trafiken på landsvägen synnerligen måttlig och därför fick Jäntungen då skutta med bredvid sin mamma. Jäntungen såldes så småningom och blev en alldeles utmärkt tävlingshäst men mest ihågkommen är hon som mormors-mormor till Järvsöfaks. Därför ska vi i år hedra hennes minne med ett nytt Kallblodslopp, berättar Margareta Wallenius-Kleberg.

På senare år har Menhammar Stuteri i liten skala tagit upp avel med kallblod igen.

– Vi började med att köpa två ston, Lax Tindra och Lax Vilja, som skulle passa som mammor till föl efter Järvsöfaks. De har lyckats producera hästar som Laxfaks, Buska Blyg och Uggla i Mossen. Uggla i Mossen är nu själv i avel på Menhammar tillsammans med Faks Tindra M, Lax Vilja och Rackarungen, säger Margareta Wallenius-Kleberg.


Proposition Jäntungens lopp

5-6-åriga svenska och norska kallblodiga. Körsvenskrav kat. 1.
2140 m. Tillägg 20 m för hingstar och valacker.
Pris: 200.000-100.000-50.000-26.500-17.000-(10.000)-(6.000) kr.

Fakta Jubileumspokalen på Solvalla

Datum: 14 augusti

Första start: 17.30

Antal lopp: 13

Total Prissumma: 6 360 250

Rubriklopp:

  • Jubileumspokalen
  • Prix Maharajah – EM för ston
  • Big Noon-pokalen
  • Wallenius Cup
  • Jäntungens lopp
  • Queen L.:s lopp
  • Berndt Lindstedts lopp
  • Energetics lopp
  • ”I Afton Dans – Foxtrot”

Pressmeddelande från Solvalla

Foto: Erik Widén


Andra nyheter