Elitkampen samlar varje år topparna från de nordiska länderna, och de svenska hästarna har haft vissa problem att hävda sig under senare år och det har varit ganska långt mellan segrarna.

Årets vinnare är visserligen norskfödd, men tränaren och kusken Björn Karlsson håller till på travbanan utanför Örnsköldsvik, och ägare är inga mindre än hockeyfamiljen Sedin.

-Tyvärr kunde inte bröderna vara på plats här idag, sa en tagen Björn i vinnarcirkeln efter segern som var värd 500 000 kronor.

Men på plats var pappa Tommy Sedin, och han påminde publiken om att förra gången familjen som ägare firade en riktigt stor framgång på travbanan så handlade det om Nahar i Elitloppet (2013).

– Det var liksom idag regn på Solvalla, och även om det var betydligt ruskigare väder den gången så tycker jag att vi kan döpa om dåligt väder på Elitloppsdagen till Sedin-väder från och med nu!

Björn brydde sig inte mycket om vädret, utan han koncentrerade sig på att lotsa fram sig häst – och som han gjorde det!

– Att det kunde lösa sig så perfekt, det är nästen svårt att förstå, var hans första kommentar i vinnarcirkeln.

– Vädret? Spelade inte mig eller min häst nån roll, inte förrän vi var mitt på upploppet för då var mina körglasögon helt täckta av lera, så jag såg ingenting.

– Jag vet att jag hann tänka ”jag hoppas att vi är först så jag inte har tagit fel” och känslan när mållinjen kom var obeskrivligt skön, säger Björn.

Har hästen någon varit bättre var en fråga som dök upp.

– Nej, det tror jag inte. Jag har väntat i ett år på att ta av honom skorna, och barfota blev perfekt! 


Andra nyheter