Flyttad under uppmärksammade former i veckan, sent kuskbyte och ett lurigt innerspår bakom startbilen. 
Supertalangen Fort Knox brydde sig inte det minsta om uppståndelsen runtomkring när han tog sin tredje raka seger. 
– Det är ingen tvekan om att det här är något alldeles, alldeles extra, utbrast vikarierande kuskveteranen Torbjörn Jansson.

 
Inför Solvallas V75-finaler fick flera av landets mest lovande unghästar mäta krafterna i Margaretas Tidiga Unghästserie.Det inledande loppet för treåriga hingstar/valacker såg Fort Knox i favoritposition.Hästen som för en dryg vecka sedan bytte tränare från Svante Båth till Pasi Aikio efter att ha inlett karriären med tre imponerande segrar.Ett par timmar innan loppet kom dessutom beskedet att uppsatte Örjan Kihlström inte kunde köra.Men varken Fort Knox eller inhopparen Torbjörn Jansson verkade tagna av de nya förutsättningarna.Efter att ha försvarat ledningen problemlöst stod man emot en enormt inspirerad långspurt från barfotaspringande Karat Band – som var jämsides vid ingången till upploppet.- Jag kände aldrig någon oro, det måste jag säga. Man har kört några stycken genom åren och det är ingen tvekan om att det här är något alldeles, alldeles extra, förklarade Jansson medan den nye tränaren tog det hela med ro.- Hästen kom i fantastiskt skick och så mycket fel har jag inte hunnit göra på en vecka. Han visade precis det jag hunnit känna hemma, en riktigt klassig och vettig häst på alla sätt och vis, sade Pasi Aikio sedan Fort Knox inkasserat den första av dagens fyra segercheckar på 300 000 kronor.

Två av de övriga togs av Mattias Djuse.
Tränaren satt själv i sulkyn bakom Zolly som dundrade runt sina konkurrenter i imponerande stil.
– Jag ville ge henne chansen att visa att hon kunde springa ifrån dem, sade en ovanligt tagen Djuse innan han satte sig på läktaren för att bevittna årsdebuten för sin fyraåring Racing Brodda. 
Denna visade förbluffande fartresurser då hon betvingade favoriten A Sweet Dance i en sällan skådad speedduell där varvet nåddes på 1.17,8 och avslutningen blev därefter.
– Helt fantastiska sista 700 ute i spåren. Hon har blivit snabbare och snabbare, alla pusselbitar verkar ha fallit på plats, konstaterade körande Rikard N Skoglund sedan han åkt sista 700 meterna i 1.07-fart med ännu högre fart sista biten.
Ett nästan lika virvlande upplopp bjöd Night Brodde på då han blåste ner sina konkurrenter från ett på förhand hopplöst utgångsläge för Conrad Lugauer.

 

Robin Johansson, Kanal75

Foto: TR Bild


Andra nyheter