Bra har han alltid varit men kanske är hästen som bäst nu vid nio års ålder. Ajlexes Cubano lyser av form och klev på söndagen över två miljoner intjänat i karriären efter segern i Eskilstuna V75. Amatören Anders Jonsson från Falun lurar på sista helgen i maj och lilla Elitloppet med gamlingen.

 

Snöblandat regn och blåst var det yttre förutsättningarna på Sundbyholmstravet i Eskilstuna. Söndagsomgången med spelet V75 såg på förhand ut som en svårknäckt nöt för spelarna med många hästar som normalt inte är med i travets elitserie.
Men en efter en av de betrodda ramlade in och det blev i stället en ganska lätt omgång med drygt 10 000 kronor i betalning för alla rätt.
Rommeamatören Anders Jonssons Ajlexes Cubano var favoritspelad i loppet för den högsta klassen som inledde V75.
Erik Adielsson satt bakom en häst i högform. För ett par veckor sedan segrade nioåringen på Solvalla över sprinterdistans på kanontiden 1.11,2. Nu brottades man med ett bakspår över medeldistans, och det gick bra det också.
Tempot var ganska högt uppskruvat framme i täten och Ajlexes Cubano avgjorde utan att behöva visa botten sedan Adielsson låtit valacken kliva på först i tredjespår 700 meter från mål.
– Att vara i den åldern och ha gjort så många starter och få gå ensam i tredjespår sista 700 och bara kriga. Nej, det är bra gjort, sade Adielsson som hoppade in i stället för semestrande Tomas Pettersson.

Pensionerade journalisten Anders Jonsson tränar hästar på gården Stora Hälla i Falun och slutar aldrig förvånas över pållen som agerar som en evighetsmaskin.
– Det är fantastiskt naturligtvis. När jag tog hem honom och började träna själv hade han tjänat 90 000, nu har han gått över två miljoner. Som jag sa efter Solvalla så kanske vi ska börja fundera på sista helgen i maj. Det vore kul att matcha dit, jag vet bara inte hur man gör med den här hästen som är van att starta varannan vecka! sa Anders Jonsson.
Ajlexes Cubano lär få en stor hejarklack om det blir start i Sweden Cup, Lilla Elitloppet.

Söndagens bästa prestation lät vänta på sig till den sjätte avdelningen i loppet för hästar som tjänat upp till  750 000 kronor. Mattias Djuses Leader Brodde svepte fältet i fjärde- och sedan tredjespår från fjärde utvändigt sista 700 och klev ärligt undan.
– Han brukar få mycket skit av så kallade experter men fick nu visa hur bra han är, sade Solvallatränaren.
Djuse segrade även med favoriten Electrical Storm i den sista avdelningen och vann nu alltså V75 dubbelt upp, en dubbel på Dagens dubbel dessutom..

I december plockade 36-åriga Sandra Luomala ut proffslicensen på Sundbyholmstravet. Nu stod hon som V75-vinnare på hemmabanan. Estelle Brodda skulle visa sig överlägsen i ett försök till Diamantstoet med Kaj Widell i sulkyn och vinna trots startgalopp. – Jag höll på att bryta ihop när hon galopperade men det gick ju bra, pustade Sandra Luomala.
Betrodde Remarkable Feet vann V75 i karriärens sjunde start. Jörgen Westholm fick bestämma tempot helt i ledningen och allt såg klappat och klart ut då hästen rumplade till i den sista kurvan och var på väg att galoppera. Fyraåringen tog sig samman och kunde kliva undan.
– Han är inte riktigt polerad ännu och bröt ut i sista sväng, men den här hästen gillar jag, sade Jörgen Westholm.
Emilia Leo satt bakom klara favoriten Grainfield Aiden i lärlingsloppet och kunde vinna efter behag efter snabbt avancemang i spåren på den sista bortre långsidan. Amatören Hannu Korpi från Finland tränar.
Storfavoriten Maple Hill’s Eto’o (30 procent) blev svaret i klass II-försöket. Kevin Oscarsson tog hand om ledningen från femtespåret bakom bilen och ledde sedan sprinterloppet runt om med den femårige valacken som tränas av pappa Jim. En fin typ av häst som höll ordning på påkarna trots ett opassande underlag
Sju rätt på V75 betalade 10 512 kronor, sex rätt 155 kronor och fem rätt 23 kronor.

 


Andra nyheter