Seriges kanske mest folkkära travhäst träffar publiken på Solvalla under V75 Champions den 9 februari. Det är världsrekordhästen Järvsöfaks som kommer på besök.

 

25-årige Järvsöfaks har meriter som inte kan jämföras med någon annan. Han satte världsrekord för antal segrar i följd efter 42 raka segrar och tog totalt 201 segrar i sin makalösa karriär. Han är världens snabbaste kallblod genom tiderna med rekordet 1.17,9 över distansen 1640 autostart och dessutom vinstrikast med 21 288 570 kronor på priskontot.

Med 48 segrar i lopp inom V75-spelet har han även en överlägsen ledning i V75-ligan mot andraplatsens 30 segrar och som avelshingst har Järvsöfaks cirka tusen avkommor som tillsammans har tjänat en kvarts miljard kronor.

Många har saknat Järvsöfaks på travbanan, men nu får Solvallapubliken möjlighet att hälsa på honom, ge en uppskattande klapp och kanske ta en bild.

– Både ”Faksen” och jag har härliga minnen från Solvalla där vi bland annat tagit fem raka segrar i Elitkampen. Vi har alltid blivit väl mottagna av Solvallapubliken och det ska bli jättekul att komma tillbaka igen, säger Jan-Olov Persson som ägde, tränade och körde Järvsöfaks under hela karriären. Han har dessutom fött upp honom.

V75 Champions på Solvalla arrangeras dagen efter den stora Årets Häst-galan. En gala som Järvsöfaks dominerade under åren 1998 till 2009.

– Järvsöfaks röstades fram till årets kallblod tolv år i rad och blev även årets häst vid tre tillfällen. Det känns jätteroligt att under Championdagen få hedra en riktig champion, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot

Första loppet startar 14.45 och direkt efter det åker Järvsöfaks in på publikplats. Jan-Olov Persson kommer även att medverka i en träff med föreningen Solvalla Veteraner klockan 13.00 på Solvalla.

Pressmeddelande från Solvalla

Foto: Lars Jacobsson/ TR Bild


Andra nyheter