För första gången på 20 år vann ett sto Prix d’Amerique.
Belina Josselyn levererade en ursinnig spurt och fångade in svenske titelförsvararen Readly Express strax före mållinjen.

 
Jean-Michel Bazire tog sin första seger i Prix d’Amerique 1999, när han triumferade med den amerikanska järnladyn Moni Maker. På söndagen fick 47-åringen bada i champagne för fjärde gången efter att ha vunnit vad som brukar kallas världens tuffaste travlopp. ”Kungen av Vincennes” serverade sitt supersto Belina Josselyn ett lopp i tredje par utvändigt och i en virvlande spurt dansade hon hem en knallhård upploppsstrid.
– Det är bara helt fantastisk, perfekt! sa segerherren som inte nöjde sig med att vinna årets kraftprov på Vincennes i Paris.

Topptränaren hade även med Looking Superb och Davidson du Pont i loppet och de blev tvåa och fyra. Looking Superb tränades tidigare med stor framgång av Jomar Blekkan i Norge men efter att han flyttade hästen till Frankrike har sexåringen hittat ytterligare växlar.
– Att han är en bra häst har jag känt hela tiden men att bli tvåa i Prix d’Amerique är lite i överkant. Det här är helt klart det största i min karriär. Det var hårt i mål och vi hade chans att slå dem, men det här känns som en seger, kommenterade Jomar Blekkan sedan hans häst avslutat mycket starkt från andra par utvändigt.

Den som såg till att det inte blev total Jean-Michel Bazire-dominans var svenske Readly Express. Han vann Prix d’Amerique förra året och nu föll han med flaggan i topp som trea. Efter ett lopp mestadels som första häst i andraspår plockade han ner ledande Davidson du Pont och det var inte långt borta att han lyckades hålla undan till seger.
– Hästen får toppbetyg – tio plus. Han gjorde ett kanonlopp. Det är alltid roligt och häftigt att se de här loppen och vi var inte slagna med många centimetrar. Jag är otroligt stolt över hästen, sa tränaren Timo Nurmos.
Readly Express tog ett felsteg vid upploppets början och kanske kostade det segern.
– Han tappade lite fart där men sedan kom han igen jättebra. Det klart att man gärna vill vinna men hästen var fantastiskt duktig, sa kusken Björn Goop.

Det andra stora svenskhoppet, Propulsion, fick en dålig start men avslutade mycket starkt och kom i mål som femma. Efter att ha slutat fyra och trea de senaste åren var emellertid inte en femteplats något som gladde hästens tränare Daniel Redén.
– De blev helt bortkollrade här i dag men så är det i racing. Han hamnade omöjligt till och gick fantastiskt bra i skymundan. Vi får komma igen.
Inte heller franska nationalidolen Bold Eagle hade något med segern att göra. Den dubble Prix d’Amerique-vinnaren hamnade illa till från start och skar mållinjen som sexa.
– Vi har haft tur många gånger men i dag hade vi otur och trafikproblemen stoppade oss. Hästen kändes bra hela vägen, sa kusken Franck Nivard.
Belina Josselyn noterades för kilometertiden 1.11,7 över de 2 700 meterna och förstapriset uppgick till 4,1 miljoner kronor.

Jean-Michel Bazirers segrar i Prix d’Amerique:
1999: Moni Maker, tränare Jimmy Takter
2004, Kesaco Phedo, Jean-Michel Bazire
2015: Up And Quick, Franck Leblanc
2019: Belina Josselyn, Jean-Michel Bazire

 


Andra nyheter