…som är Sveriges nye tränarchampion vars hästar sprang in 43,4 miljoner kronor under 2018. Vad är hemligheterna bakom ditt tränarchampionat?

Först, hur känns det att vara tränarchampion för hela landet?
– Känns och känns, nu är det ett nytt år. Vi har bränt med två V75-favoriter på två veckor, då är man inte så populär. Men ska man se tillbaka på året så har det varit fantastiskt.
Varför gick det så bra under 2018?
– Den stora förklaringen är att hästarna fått vara friska hela tiden. Vi hade ett enormt bra år på gång 2017 också, men tvingades till ett break på tre månader sedan det kommit in sjukdomar. I år har vi sluppit det och kunnat träna och tävla kontinuerligt med hela stallet.
Hur ovanligt är det att man lyckas undvika att få in sjukdomar i stallet under ett helt år?
– Det är väldigt ovanligt. För mig tror jag knappt att det har hänt tidigare.
Har ni gjort något speciellt för att lyckas med det?
– Ja, hela min gård är uppbyggd så att de olika stallarna ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt. Virus sprider sig oftast via kläder, därför försöker vi undvika att man springer för mycket mellan stallarna. Personalen har ett stall man jobbar i, sedan får man träffas på fikaraster och liknande. Får man en sjuk häst ska man kunna isolera det stallet eller helst hästen som är drabbad.
Är det hela hemligheten, finns det inget annat du gjort annorlunda i år?
– Jo, det finns en sak till. Jag skruvade lite på träningsbanan också. Jag ville att hästarna skulle börja arbeta ännu mer med musklerna och lungorna, mer mjölksyreträning. Det är egentligen jättesmå grejer. Har man ett fungerade koncept så får man inte göra för stora korrigeringar, men vi fick ta hjälp av en speciell maskin som kunde packa underlaget och fick till väldigt bra svikt, samtidigt som vi behöll fästet. De har gjort att hästarna kunnat arbeta sina muskler mer.
Vad gav det för effekt?
– Hästarna som har mycket muskelmassa höjde sig och fick bättre uthållighet. Ett tydligt är exempel är Propulsion. En annan häst är som är byggd på samma sätt är Coogan, som verkligen är jättestark, men ändå blev trött i loppen. Nu när han fått arbeta på ett annat sätt i träningen så kommer mjölksyran mycket senare när det är tävling.
Hur många hästar blev bättre av det här?
– De flesta, det är bara att titta på min träningslista och resultaten. Men precis som människor så har hästar olika muskelmassa så man måste individanpassa träningen.
Vad är ditt bästa minne från 2018?
– Det är Rödluvans (Conrad Rödluva) Oaksseger. Det var enormt kul.
Därför att…?
– Det var bara det. Hela storyn bakom hästen, att jag hittat henne och tränat upp henne. Vi är inte så kända för att vinna unghästlopp så det var jäkligt skönt att visa att vi kan göra det också. Och det var inte någon häst som kostade flera miljoner heller. Hon är ett unikt exemplar.
Unik på vilket sätt?
– I boxen ser hon inte särskilt unik ut. När man kör henne hemma känner man att det är en ganska fin häst. Men på banan…. Jag har bara kört henne på banan en gång och det var i kvalet. Då märkte jag att det var något av det värsta jag suttit bakom. Hon kändes helt färdig trots att hon aldrig varit inne på banan i hela sitt liv, det var en jäkla upplevelse. Nu blir jag sugen på att det ska bli varmt så att jag kan starta henne igen…
När ska hon starta?
– Det dröjer. Hon har semester. Någon gång i slutet på våren.
Propulsion fick feber efter sin senaste start, hur är hans status för dagen?
– Han är frisk. Han hade feber i två dagar, det är första gången han fått feber sedan han kom hit. Men nu finns det inget att gnälla på. Det är en klok häst, han borde haft högre puls än han hade efter loppet. Men jag tror att han kände själv att något inte var bra och därför tog han inte ut sig. Han har fått ett lugnt träningsjobb och ska gå ett lite snabbare imorgon (måndag).
Vilka svar kan du få av det jobbet?
– Ganska många. Jag känner om han blivit ofräsch, även om det inte ser så ut.
Hur ser det ut inför Prix d’Amerique?
-Min förhoppning är att vara med. Men det får hästen bestämma, han måste vara i toppform för att kunna starta där.
Blir det någon mer start innan dess i så fall?
– Det vet jag inte, det är för tidigt at svara på.
Din andra Prix d’Amerique-kandidat Lionel N.O. var inte som bäst i lördags, var han också sjuk?
– Nej, han har inte hostat eller visat några tecken på det. Jag tror att det var banan som spelade hon ett spratt. Det var likadant på Bjerke i november, hästen var lite sämre och gjorde ett kanonlopp i starten efter. Jag räknar med att kunna starta honom i Prix d’Amerique.
När åker hästarna ner till Frankrike?
– Det blir i veckan före loppet.
Är det någon mer häst som är aktuell för start i Frankrike?
– Ja, Sorbet, om han tävlar bra på tisdag. I så fall siktar vi mot Prix de Luxembourg dagen innan.
En gång till, hur känns det att vara tränarchampion i Sverige? Det är bara åtta tränare (Sören Nordin, Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Kari Lähdekorpi, Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Peter Untersteiner) och som haft titeln sedan 1970, efter att Stig H Johansson bara släppt ifrån sig den två gånger under 30 år mellan 1977-2006.
Hur ser du på det?
– Det känns fantastiskt, nu kan man slappna av. Jag måste erkänna att jag sneglade åt det sista månaden. Innerst inne så trodde jag inte att vi skulle hålla undan (för Timo Nurmos) eftersom vi inte har så många hästar. Det är inte så att vi kan ta ut fyra-fem hästar på V75 en vecka. Men hästarna fortsatte att leverera och vi hade otroliga framgångar med de vi startade.
– Att Stig H nästan vann allt under 30 år är nästan ofattbart. Man fattar vilken prestation det är. Även Åke förmåga att hålla igång i så många år, det är helt fascinerande.
Börjar dina 30 år nu?
– Jag vet vilket enormt arbete som krävs och vet inte hur länge jag kommer att ha motivation och ork.
Men det var inte ditt sista tränarchampionat?
– Absolut inte, vi ska försöka jobba mot ytterligare något i alla fall.
Slutligen, vad är stallets mål för 2019?
– Självklart kan man inte ha målsättningen att försöka slå 2018, det blir ganska svårt. Men man kan säga såhär: Vi har många fina hästar som ska försöka hitta formen och leverera i de stora loppen. Sedan hoppas jag att flera som jag inte trott lika mycket på kan blomma ut. Samtidigt som de gamla trotjänarna håller stilen. Vi ska jobba vidare på samma sätt och hoppas på ett roligt år, säger Daniel Redén.

 

Andra nyheter