Det blev stort hemmajubel i vinnarcirkeln efter att Lucifer Lane vunnit Najos Minne i Örebro.
Men detta efter stor dramatik då måldomarnämnden valde att flytta ner målettan Son Of God till andraplatsen och istället gick segern till hemmahästen Lucifer Lane som var tvåa i mål.

 
– Jag är lite förvånad att de ändrade ordningsföljden. Det fanns inte på min världskarta, sa segerkusken Johan A Nilsson.

Söndagens V75-omgång avgjordes i Örebro och i den tredje avdelningen fick vi se en häftig duell under slutvarvet. Det var favoriten Son Of God, tränad av Daniel Redén och körd av Örjan Kihlström, som satt i ledningen, och Lucifer Lane, tränad av Thomas L Nilsson och körd av sonen Johan A Nilsson, som satt i rygg på ledaren. Son Of God fick anföra i ett långsamt tempo samtidigt som hästarna låg på en rad. Men när det var åttahundra meter kvar lämnade Johan A Nilsson innerspåret och gled ut i dödens och satte press på Son Of God över sista bortre långsidan. Tempot skruvades upp rejält och hästarna stred sida vid sida under slutrundan. En bit in på upploppet bröt Son Of God ut litegrann, men samtidigt krängde Lucifer Lane ner en del och de bådas sulkyhjul touchade vid varandra. Son Of God höll undan i den täta slutstriden och var först i mål, men måldomarnämnden väntade länge med att kungöra resultatet. Efter mycket övervägande beslutade de sig för en resultatkorrigering. Lucifer Lane fick segern samtidigt som Son Of God fick andraplatsen.
– De kommer in på upploppet och då ser vi att Johan A Nilsson håller på och kopplar greppet med sin häst. Örjan Kihlström ska dra tussarna på sin häst och som i det läget bryter ut och vagnarna krokar i. Johan A Nilssons häst tappar fart i det läget och det är avgörande för loppet. Som reglerna är nu kan vi göra en nedflyttning men sådana beslut är alltid svåra att ta. Det var riktigt jobbigt. Vi diskuterade länge men vi gör bedömningen att Johan A Nilssons häst tappar för mycket fart på den incidenten, kommenterade riksdomaren Per-Olof Grannas.

Segerkusken Johan A Nilsson bakom Lucifer Lane var förvånad över att ordningsföljden ändrades.
– Jag upplevde det inte som någon större fara. Det här fanns inte på min världskarta. Vi krokade kanske i varandra men jag är förvånad att de ändrade ordningsföljden, sa Johan A Nilsson.
– Hästen var jättebra. Han kunde inte ta sig förbi från start och jag förstod att det skulle bli promenadkörning. Jag ville inte ge upp loppet och satte upp farten. Det blev fight hela vägen in till mållinjen och det gick väldigt snabbt till slut. Han har sprungit in nästan en miljon i år och sprungit en 1.10-tid i Sprintermästaren och om man kollar på hur han har presterat kan man inte vara annat än nöjd.

Örjan Kihlström var märkbart irriterad över måldomarnämndens beslut.
– Min häst vinglade ut 150 meter kvar men att ändra ordningsföljden vet jag inte hur de listade ut. Som sagt, ska man ändra ordningsföljden ska man ha klart för sig att incidenten påverkade ordningsföljden, men det kan inte jag säga, sa Örjan Kihlström.

Det blev en favoritbetonad V75-omgång där sju rätt betalade 351 kronor och det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt. Därmed blir det dubbeljackpot till den kommande V75-omgången på Jägersro på lördag.
Double Exposure hade lekstuga i V75-inledningen. Megafavoriten släpptes välvilligt till ledningen av Unrestricted och Johan Untersteiner efter sexhundra meter och sedan var det verkligen lugna gatan. Elitstoet (och tillika Sveriges bästa sto) fick sedan anföra i 1.17-tempo. Jorma Kontio sände fram Hevin Boko utvändigt om ledaren inför slutvarvet samtidigt som Örjan Kihlström skruvade upp farten successivt. Efter det lugna promenadtempot hade Double Exposure förstås inga problem att dansa undan till en lätt seger. Hon såg tämligen okörd ut i mål på tiden 1.14,9 över distansen 2640 meter med bilstart. Tränaren Daniel Redén har tidigare jämför den här damen med självaste Delicious och nu kan det mycket väl bli start i Frankrike i vinter i något av storloppen där. Eventuellt femåringsloppet Prix Tenor de Baune den 23 december över 2700 meter.
– Vi får se, jag har lite planer för henne, sa Redén och log hemlighetsfullt.
– Hon såg lat ut och hon såg pigg ut och jag hoppas att Örjan inte drog tussarna efter det tempot. Hon har gjort allt rätt hittills och jag har matchat henne ganska lugnt. Hon hade sina problem med sitt hjärta när hon kom till mig och det tog väldigt lång tid och hon tappade ett år. Man ville lyssna mycket på henne och inte starta för ofta. Jag vill inte skjuta ut henne mot eliten varje gång även om jag vet att hon både kan möta och slå dom, fortsatte Redén.
Segerkusken Örjan Kihlström var förstås fullt nöjd med att Double Exposure infriat förväntningarna.
– Hon har varit jättefin hela tiden och är en jättemysig häst. Det blev ganska odramatiskt. Hon kom enkelt till ledningen och kändes fin hela vägen och vann med krafter kvar. Hon är rejäl och kommer nog att göra bra lopp oavsett var hon springer, sa Örjan Kihlström.

Örjan Kihlström vann även den andra avdelningen med Björn Goop-tränade Ready Ribb. Han stod med 40 meters tillägg i stayerloppet över 3140 meter men rundade hela fältet. Efter att ha kört lite på säkerhet genom slutkurvan avgjorde Ready Ribb enkelt över upploppet och fick tag i Dartagnan Sisu till slut.
– Han har gått väldigt bra i många långa lopp och vann ju ganska lätt faktiskt. Han hade både tussarna och norsken kvar, sa Kihlström.

Racing Brodda har tävlat mot kulltoppen av landets treåriga ston i år och haft mycket stolpe ut enligt tränaren Mattias Djuse. Han låter numera Rikard N Skoglund att köra och nu blev det en komfortabel seger. Efter en tuff inledning i tredjespår övertog Racing Brodda ledningen och vann enkelt.
– Det går så dåligt när jag kör så då får Rikard köra. Men det är en fin häst som har haft ett skitår helt enkelt och inte fått till det i de stora loppen. Vi får ta det nästa år och det här var ett bra slut för i år. Hon har hög kapacitet, sa Mattias Djuse.

De tre avslutande V75-loppen vanns av hästar som samtliga avgjorde från positionen utvändigt om ledaren. I den fjärde avdelningen vann Svante Båth-tränade Deep Pockets som för Erik Adielsson plockade ner ledande Andthedanceisover den sista biten.
I V75-6, tillika Bronsdivisionen, imponerade Laskari när han krossade konkurrenterna för Jorma Kontio. Han skickade fram sin häst utvändigt om den ledande Smevikens Cruiser inför slutvarvet. Laskari kopplade ett säkert grepp den sista biten och tog tredje segern i fjärde starten för tränaren Timo Nurmos. Segertiden skrevs till 1.13,5/2140a.
– Han var jättefin och bra i dag. Tung resa första varvet till dödens och väntade bara till upploppet. Han var jättebra sista tvåhundra och vann säkert, sa Jorma Kontio.
V75 avslutades med favoriten Visitor som även han fick en tung resa. Carl Johan Jepson hittade inte ner någonstans från början och fick tredjespår genom första kurvan innan han nådde fram utvändigt om ledaren. Sedan var Visitor bara bäst och den Susanne Richter-tränade hästen imponerade.
– Det var jätteskoj. Jag har en väldigt stark och rejäl häst som går in i mål, sa Susanne Richter.

 

Michael Carlsson, Kanal75

Foto: TR Bild


Andra nyheter