En stjärna som tvååring med seger i Svensk Uppfödningslöpning. Som treåring har Svante Båth-tränade Global Welcome fortsatt att ta för sig. Efter en mäktig rökare från kön på Solvalla kvalade hingsten in till en ny stor final – nu i Breeders’Crown.

 
– Jag bara lät honom springa på helt enkelt, sa Erik Adielsson efter segern på svenskt rekord.

Om två veckor är det dags för finalerna i unghästserien Breeders’Crown.
Vägen dit travades via Solvalla på söndagen där samtliga tolv lopp var semifinaler där de fyra främst placerade hästarna i vardera lopp blev klara för finalerna i Eskilstuna söndagen 11 november.
En av de treåriga hingstarna och valackernas uppgörelser fick en suverän vinnare i form av Global Welcome som stegade ifrån lekkamraterna och vann avstannades med fyra längder efter att ha vänt ut och in på motståndet.
En stjärna som tvååring. Nu tar Global Welcome för sig bland treåringarna också. Innan söndagen hade hästen kvalat in till en E3-final och segrat i tröstloppet till Svenskt Travkriterium.

På söndagen svarade Svante Båths häst för dagens kanske vassaste insats med en svepning från fjärdeparet utvändigt som påbörjades 800 meter från mål.
Erik Adielsson brottades med ett bakspår och beslutade sig under slutrundan för att köra till ute i tredjespår.
– När jag lyfte ut honom så petade jag en gång på honom och då tog han i så pass att jag kände att jag skulle komma till ledningen. Så då lär jag honom springa på helt enkelt. Han gick en tolvtid som tvååring med skor och vanlig vagn så nog har den här visat att han springa, sa Erik Adielsson, efter segern på nya svenska rekordet på distansen för treåringarna, 1.12,0 över 2140 meter
Olof Brodin i Sollentuna äger Global Welcome och även tvåan i mål Baritone Artist, körd och tränad av Markus B Svedberg.
Svante Båth vann dubbla semifinaler i Breeders’ Crown för de treåriga hingstarna och valackerna. Erik Adielsson körde Global Withdrawl, en  av landets rappaste bakom bilen, och försatte inte chansen att ta sig till ledningen.
Global Withdrawl tog nu sin tolfte seger i nittonde starten och vann före Jerry Riordans Betting Gangster som sprang med punktering på ett sulkyhjul de sista 800 meterna.

Duellen i tredje semifinalen för de treåriga stona var en klar publikfriare. Mika Forss körde fram utvändigt ledaren varvet från mål med Staro Miami. Ungefär samtidigt började Per Lennartsson leta sig framåt från den djupaste kön med A Sweet Dance.
Helena Burmans segerstaplare avslutade toppenbra i tredjespår och segergreppet var kopplat vid upploppets början – men Staro Miami visade prov på fin uppfattning och kontrade till sig segern.
– Hon är så fin. A Sweet Dance såg stark ut 300 kvar men hon går till slut den här. Hon är stark och speedig och jag kände mig inte slagen, sa Mika Forss om Ari-Pekka Pakkanens sto.
Per Lennartsson fick hoppa in bakom A Sweet Dance.
– En drömhäst att köra. Den andra var lite bättre i dag tack vare det något bättre läget, sa Per Lennartsson.
Svante Båth var framgångsrik men för favoriten Very Kronos slutade det med ännu ett galoppmisslyckande.
Segern i de fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse i V75-7 gick i stället till Perfect Spirit, jänkaren som kom till Sverige och Daniel Redéns träning och i år vunnit både Kungapokalen och Sprintermästaren.
– Han vann med både rycktussarna och det norska huvudlaget oryckta, kommenterade Örjan Kihlström.

 I övrigt noterade vi att…
Chianti fick bestämma framme i ledningen i sin semifinal. Björn Goops derbytvåa anförde även i Europaderbyt i Paris för några veckor sedan men där blev det för tuff.
– Det blev jobbigt med den första långresan för honom då men jag tycker ändå att han underpresterade. Nu var han lagom laddad och fin i både värmning och lopp, sa Goop om dagens största favorit på V75.
…det faktiskt inte blev lugna gatan för Flash Am (treåriga ston) efter att Örjan Kihlström fått bestämma första varvet till 1.14,5. Men seger blev det, om än en knapp sådan för Roger Walmanns häst. Fanny Chenal blev närgången efter att ha fått tugga i spåren.
… tvåan från Stochampionatet Vamp Kronos var stor favorit i sin semi och redde också ut loppet tillsammans med Carl Johan Jepson. Peter Untersteiner körde till ledningen med Global Upper Style men blev tvingad att släppa då favoriten kom dånande och även om Untersteiners häst var bra och utmanade till slut såg det ändå inte ut att vara någon större fara för Jerry Riordans häst.
…sju rätt på V75 delade ut blygsamma 355 kronor, det blev inte någon utdelning på varken fem eller sex rätt rätt. och stor jackpot på lördag då kan en ensam vinnare bli runt 65 miljoner kronor rikare.

 

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter