Tillbaka på tronen. En pånyttfödd Villiam tog hem Europaderbyt och var tuffast i på Vincennes.

– Det är absolut en häst för Prix d’Amerique, kommenterade körande Jorma Kontio efter den övertygande återuppståndelsen.

I fjol hölls han som en av tidernas främsta svenska treåringar.
Men efter vinsten på världsrekordtid i Svenskt Travkriterium har det mesta gått snett.
Fram till fredagskvällen på Vincennes.
Då visade sig Villiam åter från sin bästa sida och sänkte konkurrenterna i Europaderbyt via en makalös långspurt i fjärdespår från absolut köposition.
– Han har haft lite otur i år med två galopper. Men det är en häst av samma klass som Readly Express, kommenterade Kontio som körde den senare till seger i samma lopp på samma bana för två år sedan. 
Då blev segertiden 1.12,0/2 100 meter autostart, visserligen i hällande regn, men Villiam visade med råge att han kan gå i sin berömda stallkamrats fotspår då han travade sju tiondelar snabbare på Vincennes lilla bana.
Och Kontio drog sig inte för att göra en jämförelse med årets Prix d’Amerique-vinnare.

timo nurmos och villiam 718274
– Han är i samma klass som Readly Express. Det är absolut en häst för Prix d’Amerique.
Nästan två miljoner kronor blev belöningen för ägaren, tränaren och uppfödaren Timo Nurmos som därmed är hack i häl på Daniel Redén i kampen om det svenska tränarchampionatet.

Hårt favoritspelad var svenske derbyvinnaren Who’s Who som satte upp tempot utvändigt ledande Chianti, men föll på eget grepp.
– Han har inte samma form som i derbyt, godkänd form, men kanske inte 100 procent. Jag kände redan i kvalet att han inte var lika bra som i derbyt, kanske hade han toppform den dagen och har tappat lite efter det, men han gjorde ett okej lopp, sade Örjan Kihlström sedan han fått släppa tre hästar förbi sig över upploppet.
Den ende som kunde utmana Villiam var istället Björn Goops andrahäst Mellby Free. Loppets enda sto slank ut i vinnarens rygg i slutsvängen och fullföljde förträffligt för Eric Raffin.
Främsta hemmahäst blev Jarmo Niskanen-tränade Earl Simon som spurtade invändigt till sista pallplaceringen.

Mycket svenskt blev det även i ramloppen.
Robert Berghs styrkefenomen Balfour hade radat upp fyra raka segrar sedan han kom ner till Frankrike i somras och följde upp med sin kanske främsta prestation hittills i karriären. 
Björn Goop kastade loss från femte par utvändigt på sista bortre långsidan och sköljde över fältet till överlägsen triumf i avstannande stil. Segertiden 1.12,0/2 875 meter talar för att den numera trefaldige miljonären fortfarande har stora pengar att tjäna i sitt fädernesland. 
Goop följde upp med att sätta dit Sebastien Guaratos Face Time Bourbon trots tung resa i Europeiskt Treåringschampionat , där Tomas Malmqvists sanslöst gedigne penningplockare Holy Water spurtade till andrapriset för Christoffer Eriksson.
Malmqvist knep ännu ett välbetalt andrapris då Calle Crown med Björn Goop i sulkyn följde upp sin seger i Frankrikedebuten med en habil prestation i Prix Bohemia för fyra- och femåringar.
Den stora hundraprocentiga hemmatriumfen dröjde till Europeiskt Femåringschampionat där Dijon spårade hela vägen i en taktikuppgörelse.

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Scoopdyga/TR Bild


Andra nyheter