Efter segrarna i Kungapokalen och Sprintermästare väntar nu Breeders’ Crown för Perfect Spirit. Daniel Redéns jänkare vann tisdagens genomkörare på Solvalla efter ett snällt upplägg av Örjan Kihlström.

Solvalla bjöd på en fin sportslig kväll på tisdagen där många av hästarna gavs formhöjande genomkörare inför semifinalerna i Breeders’Crown på huvudstadsbanan om ett par veckor.
V65-inledningen var ett lopp i Solvallaserien för fyraåriga hingstar och valacker. 
Daniel Redéns Perfect Spirit inledde från spåret längst ut bakom bilen i åttahästarsfältet. Örjan Kihlström fick Spickleback Face framför sig och lät fjolårets Hambletonianvinnare ligga kvar där hela vägen. I ledningen behövde andrahandaren, Stefan Melanders Zack’s Zoomer, inte visa mer än underkant 1.14,0 första varvet och såg frisk ut för Christoffer Eriksson.
I mitten av den sista kurvan galopperade hästen framför Perfect Spirit och Örjan Kihlström behövde bara köra rakt fram för att koppla grepp på ledarhästen sista biten. 
Daniel Redén: 
– Det blev ett snällt lopp och jag trodde att det kanske hade gått lite för sakta för att han skulle kunna hinna fram. Men han har en jäkla löpskalle, det bara blixtrar till när man begär lite av honom.  Nu blir det semifinalerna i Breeders’ Crown här om två veckor, sa tränaren.

Perfect Spirit har sju segrar på nio starter under året som gett drygt 2,7 miljoner kronor i prispengar. 
Segermarginalen till tvåan Zack’s Zoomer blev en halv längd. Segertiden 1.12,2 över 2140 meter auto.
– Zack’s Zoomer är en jättebra häst och det är ingen lätt uppgift att slå honom men hästen har en otrolig förmåga att sätta nosen först. Han hade tussarna kvar och var inte helt tom, kommenterade Örjan Kihlström.

I Solvallas fyraåringsserie för ston var det 1640 meter med bilstart som gällde.
Run Chica Run kom från seger i Derbystoet men bommade starten och galopperade också i den första kurvan. Jim Oscarsson höll ett tufft tempo i ledningen med Violet Bi och strax under 1.10,0 första varvet blev i snabbaste laget.
Det blev i stället Normandie Royal som spurtade till seger i mycket övertygande stil efter ett lopp i tredjeparet utvändigt för Ulf Ohlsson. Vinnaren tränas i Norge av Frode Hamre.
– Hon var fin att köra och det var bara att följa med i draget och vika till attack när jag ville. Det är en skön känsla när de springer med full spänst över mållinjen, sa Ohlsson. 
Segertiden skrevs till 1.11,0.

Sten O Jansson på Visbytravet fortsätter att lyckas med unga talanger. Scarlet Knight-sonen Belker vann Breeders’ Crown-loppet för tvååringar och 175 000 kronor.
Torbjörn Jansson ville ha ledningen med Belker efter en bit men fick den inte och satte sig utvändigt i stället. Tempot var måttligt och Belker försvann till seger med fem längder. Segertiden 1.15,8 över 2140 meter med bilstart.
– Jag kände mig ganska säker på att jag hade bästa hästen och vill inte sitta fast som förra gången utan gick ut och ”tröck på” i stället. Det här är en värsting helt enkelt, sa Torbjörn Jansson om tvååringen som tog andra segern i fjärde starten.
Global Welcome lyckades inte kvala in till kriteriet. Efter tisdagens lätta jogging till segern i revanschloppet Kriterium Consolation siktar tränaren Svante Båth nu mot höstens Breeders’ Crown.
I Oaks Consolation chockade Petri Salmela-tränade Feather Sisu med en busenkel spurtseger från djupaste kön. Det treåriga stoet var spelad på under en procent på V65 och delade ut 65 gånger pengarna på vinnarspelet i första segern i karriären.
Sex rätt på V65 delade ut 197 595 kronor.

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter