Frankrike nästa. Derbyvinnaren Who’s Who levde upp till alla förväntningar i kvalet till Europaderbyt.

– Det ska bli jättekul att se om han trivs lika bra på Vincennes som pappa gjorde, sade Örjan Kihlström efter ett odramatiskt lopp på Solvalla.

Derbysegern på världsrekordtid gav omedelbar stjärnstatus.
Who’s Who hade inga problem att leva upp till sin nya roll som en av landets stora travprofiler när han kvalade in till nästa stora uppgift, Europaderbyt på Vincennes.
Kvalificeringen utmynnade i en ren formalitet sedan Örjan Kihlström problemfritt kunde styra till ledningen efter ett halvvarv. 
– Det är minst risk för strul i ledningen så det var bra att vi kunde komma dit. Vi fick en väldigt bra häst på utsidan, men det kändes ändå ganska lugnt. Sista biten ville jag köra undan lite så att Björn skulle få chansen att bli tvåa. Det ska bli jättekul att se om han trivs lika bra på Vincennes som pappa gjorde, förklarade Kihlström som körde Who’s Whos far Maharajah under dennes sagolika tävlingskarriär – där unghästtiden kröntes med dubbla derbysegrar.
En bedrift som Who’s Who alltså kan kopiera i Paris 12 oktober. 
– Jag tror att det går i generna, han trivs nog bra där nere. Nu får han bara ta det lugnt i veckan och ladda för det, mös tränaren Pasi Aikio som var nöjd med vad han fick bevittna:
– Hästen var så fin i värmningen att jag faktiskt inte var nervös idag. Han var rytmisk och fin i loppet och gjorde bara det Örjan begärde av honom. Det var kanon.
Hästen som Kihlström körde undan för att ge andrapriset var stochampionatsvinnaren Mellby Free som visade att hon verkligen kan matcha grabbarna.
– Jättebra, hon gick i mål med krafter kvar, konstaterade Björn Goop.
Den tredje biljetten till Paris tog ”den väldigt bra hästen på utsidan”, nämligen Petri Puros Short In Cash, som avancerades tidigt av Christoffer Eriksson.

Att Svenskt Travderby i sanning var en indikation på styrkeförhållandena i den svenska fyraåringskullen bevisade tvåan Chianti då han också gick undan från ledningen. 
Med fjolårskungen Villiam på utsidan gick det snabbare första varvet och segertiden blev tiondelen vassare än i första uttagningen, 1.12,0/2 140 meter autostart.
– Jag är glad och stolt. Det är det här man drömmer om när man föder upp och tränar fram hästar. Allas dröm är att de ska bli så här bra. Hästen har fått utveckla sig i stadig takt. Han har blivit modigare, starkare, tuffare och större under året, berömde Björn Goop familjehästen som är uppfödd av mamma Annika och pappa Olle.
Överraskningen Dream Night Palema knep andraplatsen från ledarryggen, medan Villiam kämpade sig till final trots att intrycket inte var det bästa. 
– Jag är inte helt nöjd med hästen. Han hängde på högertömmen och jag vet inte varför, det är första gången han gör det. Han har bara fått ett riktigt lopp i kroppen i år så vi hoppas att det blir bättre framöver, sade körande Jorma Kontio.

Två andra fyraåringar visade kvalitéer som mycket väl kunnat räcka till Parisresor om de tävlat i rätt lopp.
Vischio Holz var starkast i Walter Lundbergs Memorial sedan Carl Johan Jepson använt sig av dagens segerrecept, att tidigt köra till front.
– Hästen blir bara bättre och bättre varje gång vi tränar. Jag har aldrig kört honom trött. Tanken är Frankrike i vinter, gärna lite längre lopp också, sade tränaren Magnus Dahlén.
Emile Zola Sisu klockades för 1.10,4 första 1 500 meterna i klass II-finalen.
Trots vansinnestempot fanns krafter att hålla undan
För firma Kontio/Timo Nurmos innebar det en V75-dubbel sedan förvandlingsnumret Laskari tidigare motsvarat favoritskapet i klass I-finalen, också det från ledning.

Nurmos hade för övrigt tagit en trippel om det inte varit för sensommarens andra stora V75-metamorfos.
Björn Goop skickade Erik Sting till spets i en 1.06-öppning och höll till steget före mål då Antonio Tabac sluggade sig förbi.
Det innebar fjärde raka V75-segern och Oskar Kylin Blom var minst lika tagen som efter tidigare triumfer.
– Jag kan inte fatta vad som händer, hästen är bara så otroligt bra. Han skulle inte torska idag, han ville bara vinna, det är helt sjukt, sade Kylin Blom samtidigt som han kämpade med att hålla tårarna tillbaka.
Segern innebar att Antonio Tabac passerade miljonen insprunget under fyra månader i sin nya regi.
– Hästen har fått sådant otroligt självförtroende, jag tror att det är det han springer på. Det är en häst som lätt blir stressad om det händer något nytt, han måste ha sina rutiner. Gå i sin hage, ha samma hagkompisar. Vi kör långa träningsturer och tar det väldigt lugnt i stallet på dagarna, vi stressar aldrig, förklarade komettränaren. 
Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick var den största överraskningen i en favoritbetonad V75-rad sedan Mika Forss serverat en smygare i tredje par invändigt.
Utdelningen på sju rätt stannade vid 2 153 kronor medan 21,5 miljoner kronor vandrar vidare till de kommande jackpotomgångarna 10 november, respektive 31 december.

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter