Årets vinstrikaste tvååring i Sverige heter Galinna Am. Mattias Djuses talang tog hem tisdagens huvudlopp på Solvalla trots att hon bjöd konkurrenterna på många meters försprång.

– Det är lite extra, berömde segertränaren.

Med 220 000 kronor i förstapris utgjorde i stoavdelningen av ASVT Trottex Auktionslopp årets hittills största tvååringslopp i Sverige.
Galinna Am spelades till storfavorit efter en imponerande debutseger, men i bilprovstarten ringde varningsklockorna när hästen slungade sig i galopp.
– Hon blev rädd för bilen och spände sig. Bilen här på Solvalla är lite större än på vanliga banor, jag tror att det var det som ställde till det. Hästen blev i obalans så vi fick ta en safetystart, men sedan var hon bara bäst, förklarade Djuse i vinnarcirkeln.
Det innebar att Galinna Am var 40 meter efter täten då starten släpptes, men det spelade ingen roll då hon först tågade runt fältet och sedan kämpade ner ledande Power Brodda över upploppet via 1.15/1 700 meter.
– Hon fick gå tufft sista varvet, det är en fin häst. Det är lite extra. Vi får se om det blir några mer starter i år, fortsatte Djuse som därmed tog sin största segercheck sedan triumfen i motsvarande lopp i fjol.

Hingstar/valackernas uppgörelse var uppdelat i två lopp.
Det hindrade inte firma Svante Båth/Erik Adielsson från att lägga vantarna på lika mycket prispengar som Djuse då man knep båda förstaprisen.
Bythebook visade härligt klipp i steget då han rushade till spets varvet från mål och såg närmast obrukad ut i målgången.
Ännu mindre dramatik blev det för Alien Kronos som behärskade hela distansen från ledningen.
– Det är år ut och år in som Svante presenterar sådana här unghästar, det är fantastiskt, berömde Adielsson som likt Båth hade en helkväll med totalt fyra segrar.

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Maria Holmén, TR Bild


Andra nyheter