Kriteriet är det största lopp en treårig travare kan vinna. En hästägare som vunnit Kriteriet två gånger är Bertram Langemar. 

– Min bror Torgils och jag ägde två Kriterie-vinnare tillsammans, säger Bertram och syftar på Ex Hammering som vann Kriteriet 1982 och Lass Quick som vann 1983.

Bertrams hästintresse började tidigt, i mitten på 1950-talet, då han tillbringade somrarna på gården vid Sundbyholm, där travtränare Ola Johansson huserade. Så steget till att jobba med hästar var inte långt och det ledde till att Bertram fick sommarjobb som lärling hos Sören Nordin.
– Jag delade bostad med Björn Lindblom, Rolf Regnér och Hacke Olander, minns Bertram.
Efter högre studier började han jobba i oljebranschen och för tjänade slantar vände han och broder Torgils sig till Ulf Nordin, som föreslog köp av Ex Hammering (Quick Pay – Je T’aime) och Jonny Star (Quick Pay – Two Stars).
– Vi köpte båda hästarna. De var etta och trea i samma Kriterium och Ulf Nordin tränade alla de tre första hästarna i mål, berättar Bertram.
Ex Hammering karriär blev kort (12 starter 7-2-0) då han skadades när han var i Italien.
– Jag hade köpt ut min bror och när jag blev kontaktad av ASVT och deras Hingstdepå så sålde jag hästen fortsätter Bertram.
Totalt sprang Ex Hammering in 551 170 kronor och tog rekordet 17,7k och 15,1ak (det sistnämnda som knappt slagen av Pixie i Treåringsstjärnan i Gävle).
Ex Hammering var hingst i Sverige först (Soames blev vinstrikast med 479 600 kronor) innan han såldes till Tjeckien 1994. Ex Hammering blev morfar till miljonären Mixed Devil.

Lass Quick föddes i Sverige och köptes som föl 1980. Han flögs tidigt till USA och Kentucky, för att få äta upp sig på det fina gräset där. I Kriteriet 1983 var han ohotad.
– Han kördes in och tävlade redan som 2-åring för Sören Nordin i USA. Då han vann Kriteriet 1983 var han i träning hos Heikki Korpi. I försöket körde Pekka Korpi och i finalen Heikki, minns Bertram.
– Lass Quick var en kanonhäst och han var med i många storlopp, allt från Hambot till Prix d’ Amerique fortsätter Langemar. 
Lass Quick hade många bra placeringar i större lopp. Som 3-åring var han t ex trea i Grand Premio Orsi Mangelli och som 4-åring vann han Grand Premio d’Europa i Milano och var trea i Prix de Belgique i Paris.
Lass Quick vann som 2-åring Svensk Uppfödningslöpning, men fråntogs segern pga kortisonbehandling inom 14 dagars karenstid.
Lass Quick startade 64 gånger (64 11-10-8) och vann 2 569 365 kronor. Hans rekord blev 16,8k och 13,0aak.
Han såldes till Italien som hingst där han ersatte The Onion. Halvmiljonären Walking King blev hans vinstrikaste avkomma.
– Jag har bott utomlands i 20 år men nu bor jag i Sigtuna och årets Kriteriehelg bommar jag inte, avslutar Bertram Langemar.

Hasse Svennehed

Foto: Einar Andersson (TR Bild) & Solvalla Veteraner
Svenskt Trav-Kriterium 1982. Ex Hammering och Ulf Nordin vinner före Solo Hagen och Jim Frick. Trea blir Jonny Star och Torbjörn Jansson. Tränare till alla tre hästarna var Ulf Nordin.


Andra nyheter