Vi fick en pratstund med hästens tränare Pasi Aikio som reflekterar över karriärens största stund och ger senaste nytt om ett par av stallets övriga påläggskalvar inför kriterie- och oakskvalen om två veckor.

Nu har det hunnit gå några dagar och du har hunnit smälta derbysegern. Hur känns det?
– Det är mycket gratulationer som kommer. Man har inte kommit till riktiga vardagen ännu så att säga, även om man jobbar på lite grann. Det är mycket uppmärksamhet, säger Pasi Aikio.

Är det svårt att komma tillbaka till vardagen, när man sitter och kör de vanliga jobben?
– Nej, det är inga problem. När man väl sitter och kör en häst så är man fokuserad på den. Då är det lugnt, men när det blir lite luckor får man ta och svara på alla meddelanden och grejer. Det är mycket ännu.

När Who’s Who sköljde över fältet på sista bortre långsidan gick det ett sus genom publikhavet på Jägersro.

Vad kände du från 700 kvar under loppets gång?
– Jag blev så imponerad av hästen. När Örjan bad om det där lilla extra och han fick det svar som han fick. Jag blev bara stum och såg på när han svepte dem. Sedan vågade jag inte ropa hej förrän han kom in i mål.

Var såg du loppet?
– Jag stod inte långt från mållinjen. Jag hade bra sikt och storbildsskärm så jag hade full koll.

Vad sa Örjan efteråt, när han kom till stallet och det hade lugnat ner sig lite?
– Nej, det lugnade inte ner sig under den dagen. Men det var bara superlativer.

Den gula derbykavajen, är det något du kommer att använda eller kommer den att hänga i något skrytrum?
– Det är klart att jag kommer att använda den någon gång när tillfälle ges. Absolut.

Hur lägger man upp matchningen nu för en derbyvinnare?
– Det är att fortsätta i de här stora årgångsloppen. Det är Europaderbyt som gäller. Bara man får se att han tagit det här loppet bra. Det tror jag, i och med att han sprang på det sättet han gjorde och inte var tom i mål heller.

Kvalificeringarna till Europaderbyt sker samma dag som finalerna av Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks, på Solvalla 30 september.

Där hoppas Aikio få med Adorable Lady som visat stora fartresurser.
– Hon har mycket i sig, hon har inte varit trött någon gång under lopp. Jag hade otroligt mycket krafter kvar senast, och det ska bli väldigt spännande med henne.
Det spekuleras i att hon kan vara den som utmanar kulldrottningen A Sweet Dance i Svenskt Travoaks, säger du emot?
– Det gör jag verkligen inte, det tror jag också faktiskt. Hon har mycket kvar att ge. Om två veckor är det oakskval. Hon är i full form nu, vi ska bara hålla henne glad till dess. 

Kommer du att köra henne själv?
– Det kommer jag att göra för hon är väldigt speciell. Jag tänker inte sätta upp någon ny kusk som ska lära känna henne inför det loppet, det gör jag inte.

Vad är det som gör henne så speciell?
– Hon har lite speciella hyss för sig, springer och småställer. Psyket på henne är lite speciellt, jag tror att det är en fördel att känna henne.

Underifrån då, har du någon ny Who’s Who på gång?
– Vi har Alone. Han var tapper i senaste starten och behövde det loppet för att komma i form. Att säga att det är en ny Who’s Who gör jag inte, men det är en fin häst, säger Pasi Aikio som fick ta över tränarrörelsen på Menhammar på Ekerö när Stefan Hultman blev hastigt sjuk för tre år sedan.

Hur har den här tiden varit fram till nu?
– Från början var det väldigt turbulent och det förstod vi att det skulle bli, med många hästar som flyttades. Det fick man ju ta, men vi har jobbat på. Det har varit en generationsväxling med hästarna. Vi har haft is i magen och jobbat på vårt sätt, till slut har det lossnat. Det känns jättekul.

Från sidan har man upplevt dig som väldigt kylig, du verkar inte ha tagit åt dig när det gått lite sämre. Har det varit jobbigt, eller har du känt dig lugn hela tiden?
– Jag har känt mig lugn, jag har ändå känt vad vi har för hästar att jobba med och förstått att framgångarna kommer. Det har jag inte varit orolig för, men det är ju inte mig jag behöver övertyga. Det är andra som måste bli övertygade. Och de har ju varit kvar och det har gått bra för de flesta så det känns skönt.

Du måste ha fått mycket beröm för framgångarna på sistone?
– Det får man och det är bara att ta åt sig. Det gäller alla i teamet, det är ett himla bra gäng jag har runt mig. Från skötarna till veterinärer och massörer, och givetvis alla som haft tålamod att vänta på hästarna, säger Pasi Aikio.

Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter