Jim Oscarsson har tagit fram många unghäststjärnor genom åren. I Thought Hanover har han en ny jättetalang.

Den treårige hingsten vann på måndagen ett uttagningslopp i Sikta mot stjärnorna på svenskt rekord.

Favorit i loppet var Alone och stallkamraten till söndagens imponerande derbyvinnare Who’s Who gjorde en berömvärd insats. Pasi Aikio körde till ledningen och där höll Alone ett mördande tempo. En bit bakom försökte Thought Hanover haka på så gott han kunde och det var först i slutkurvan som han fick riktig kontakt med ledaren. Alone höll mycket starkt men strax före mållinjen hade Thought Hanover stuckit nosen först. Kilometertiden 1.13,5 över 2 640 meter med bilstart är svenskt rekord för utlandsfödda treåringar.
– Tiden var otroligt bra men det gick i högt tempo hela vägen och min häst fick i stort sett springa som om han gick i ledningen. Så det var snyggt gjort av honom att vinna, sa körande tränarsonen Kevin Oscarsson.
– Pappa har alltid trott på honom och han har gått fantastiska tider flera gånger och mött bra hästar, så en bra häst är han.

Även Timo Nurmos selade ut en mycket lovande treåring på Mantorptravet. Tillsammans med Jorma Kontio tog obesegrade stoet Global Vintage fjärde raka segern i Svensk Travsports Unghästserie. 
– Hon blir bättre och bättre hela tiden. Nu var första gången som hon var fokuserad framåt. Hon har hittat en växel till, sa Kontio.

I Helen Ann Johanssons Invitation för kvinnliga kuskar gick segern till Anna Sedström som i sista stund hoppat in som reserv bakom Anders Zackrisson-tränade Enclave.
– Det här var jätteroligt och jag får tacka Anders som hörde av sig och frågade om jag kunde köra, sa segerkusken som måttade in en knapp seger från positionen utvändigt om ledaren.
– Jag hade känslan att det blev alldeles för tufft för vi fick en dryg förstasväng och gå utvändigt om ledaren är det inte alla som klarar, men han gjorde en fantastisk prestation.
Kusklegendaren Helen A Johansson var själv på plats för att dela ut hederspriset.
– Anna körde ett kanonfint och bra lopp och är väl värd segern, berömde Helen A Johansson.

Forne elitloppsfyran Royal Fighter gjorde sen årsdebut i ett lopp med endast fyra startande och han uppvisade viss ringrost när han inte kunde följa övriga hästar sista biten. Vann loppet gjorde favoritspelade Probo O.P. med sin tränare Wilhelm Paal i sulkyn.

Ola Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobson, TR Bild


Andra nyheter