A Sweet Dance tog nionde raka segern när hon återigen vann på Solvalla för Johnny Takter. Helena Burmans supertalang dansar nu vidare mot Svenskt Trav-Oaks som stor favorit.

– Det är en helt fantastisk häst. Det känns att det finns en växel till i hästen, sa segerkusken Johnny Takter.

Efter en galopp i debuten och en andraplats i starten därefter har A Sweet Dance inte förlorat. Hon har radat upp fullträffarna och under tisdagskvällen på Solvalla kom nionde raka segern. Johnny Takter satt som vanligt i sulkyn och körde till ledningen ut ur den första kurvan och fick bestämma farten till 1.16,6 första varvet. Men sedan gick det undan värre på slutrundan när utvändige Adorable Lady och Pasi Aikio tryckte upp farten. Men A Sweet Dance svarade med lätthet och den Helena Burman-tränade treåringen vann säkert på tiden 1.13,9/2140a. Detta efter en avslutning efter 1.10 sista halvvarvet. Däremot blev det en snöplig galopp kort före mål för Adorable Lady som förlorade andraplatsen.
Johnny Takter har vid flera tillfällen tidigare utryckt sin beundran för A Sweet Dance och superlativerna fortsätter att hagla.
– Som jag har sagt tidigare är det en helt fantastisk häst. Jag lovar att det finns mer krut i henne. Det känns som att det finns en växel till i hästen. Hon går rätt så tungt balanserad fortfarande men är spänstig, sa Johnny Takter.
– Jag har fått förmånen att köra väldigt många fina hästar. Den här påminner lite om Cash Crowe. Hon har riktigt fin inställning och luft i lungorna. Ett lätt och effektivt steg och rör sig enkelt. Hon har det bästa som den moderna hästen har.

En annan kulltopp visade upp sig i V64-inledningen och det var Global Welcome som var tillbaka efter fjärdeplatsen i E3-finalen i somras. Fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning var storfavorit och gjorde ingen besviken. Han öppnade snabbt till ledningen och sedan var det lugna gatan när han fick bestämma i 1.17-tempo första varvet. Via 1.12,5 sista rundan behövde den Svante Båth-tränade treåringen inte förta sig nämnvärt när han enkelt gled ifrån med till synes gott om krafter i behåll. 
– Det är en mysig herre och han kändes fantastiskt fin i dag. Det var en härlig åktur, berömde segerkusken Erik Adielsson.

Volstead var ute och luftade sig i The Owners Trophy och vinnaren av Gulddivisionen i Gävle nyligen hade inga besvär med att ta hem segerchecken på 200 000 kronor. Ifrån sina 20 meters tillägg gav sig Johnny Takter iväg tidigt och via tredjespår under slutrundan avgjorde Volstead hur enkelt som helst över upploppet efter 1.11 sista varvet. Segertiden blev 1.12,2/2160 för hästen som tränas av Stefan Melander.
– Det var okej tempo där framme, han stod bra inne i loppet och jag gled fram med honom. En fantastisk häst det här också med bra inställning. Jag hade nog kunnat köra hursomhelst i dag så hade han vunnit för han kändes väldigt fin, sa Johnny Takter.
V64-tävlingarna avslutades med en imponerande insats av Indoor Voices som svepte konkurrenterna från 40 meters tillägg. Hon hade fortfarande långt fram när hon angrep ute i vida spår i utgången av slutkurvan för Kenneth Haugstad, men via en mycket vass spurt plockade det Roger Walmann-tränade stoet ner en likaledes duktig Ile Saint Louise den sista biten. Segertiden helt lysande 1.11,9/2180.

Michael Carlsson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter