…ansvarig för Solvallas event förutom själva travtävlingarna.

Varje år arrangerar Solvalla ett antal icke trav-relaterade evenemang som är en viktig del av utnyttjandet av anläggningen och något som skapar intäkter till Stockholms Travsällskap. Det kan handla om att hyra ut banan, som till exempel nyss genomförda Transportbilsdagen, då delar av Solvallas banor för en dag blev provkörningsområde för bilar. Men Solvalla genomför också event som arrangör – t ex Djurens Helg – och då är det biljettintäkter plus mat och dryckesförsäljning som är underlaget för Solvallas intäkter.

Ansvarig för att eventen blir så bra som möjligt och fungerar så smidigt som möjligt mellan travdagarna är Ramona Eklund med stor vana av att arrangera denna typ av event, främst från sitt tidigare arbete som chef för liknande arrangemang på Tierp Arena.
– Vi har precis haft transportbilarna här, och laddar nu om för en premiär – Svenska Byggnadsvårdsmässan. Det är den första i sitt slag, och kommer att fokusera på miljövänlighet och varsamhet i byggnation och renovering av äldre byggnader. Vi törs lova att det blir några spännande inslag också, och någon kommer att kunna buda hem ett timmerhus som håller på att byggas i detta nu.
– Intresset har aldrig varit större för att renovera och restaurera gamla byggnader och föremål på ett tidstypiskt och bevarandevis. Mässan erbjuder hela branschen att knyta nya kontakter och att dela erfarenheter med andra proffs och också med konsumenter som kan ta del av ett antal föreläsningar inom olika ämnen. Det finns också möjlighet att själv få prova på olika arbetsmoment – smide, renovering av fönster, konservering av föremål med mera plus att man kan anmäla sig till diverse kurser och fortbildningar.
 – Miljöaspekten i byggnation är något man fokuserar väldigt mycket på nuförtiden, och denna mässa erbjuder en möjlighet för hela branschen att komma samman och ta lärdom av andras framsteg och själv visa upp sina företags meriter inom området. 
– Det är som nämnts första gången vi genomför detta evenemang, och det skall bli spännande att se hur det tas emot av besökarna.

Eventen som Ramona genomför tillsammans med anläggningsavdelningen och restaurangerna är i tur och ordning Bakluckeloppisarna (där det slogs världsrekord i antalet medverkande – finns i Guinness Rekordbok) Svenska Maskinmässan, Stockholm Car Meet (den stora bilträffen för de som är intresserade av klassiska veteranbilar, sportbilar och USA-bilar), Djurens Helg, Transportbilsdagen, Svenska Byggnadsvårdmässan och därefter ytterligare bakluckeloppisar.
Sammanlagt lockar dessa evenemang 188 000 besökare till Solvalla årligen.

Håkan Ahlqvist

Foto: Privat


Andra nyheter