Pappa Maharajah vann både kriteriet och derbyt. Sonen Who’s Who har ärvt faderns utseende men saknar meriter från de stora unghästloppen.

– Känslan är att han ska duga riktigt bra, säger tränaren Pasi Aikio inför onsdagens holmgång med V75 och derbyuttagningar på Jägersro.

Sent onsdag kväll lottas finalloppen till Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro efter en sportsligt helspäckad kväll där uttagningsloppen avlöser varandra. Solvallatränaren Pasi Aikio och Stall Travkompaniets Who’s Who lottades till ett tiondespår. Who’s Who var aldrig med i kriteriet. Lovande har hästen alltid varit och sprungit och blänkt som en liten avbild av pappan Maharajah. Men det var först i klass II-finalen på Solvalla i april Who’s Who (bilden) fick genombrottet tränaren väntat på.
– Ja, han klev verkligen fram då och visade att han var bra. Om han är frisk och kry ska han kunna vara med i matchen även på onsdag och ta sig vidare. Sedan i en final, ja där kan ju allt hända, säger Pasi Aikio.

Många håller derbyt som det viktigaste unghästloppet. Alla vill till finalen första söndagen i september. Något som endast blir verklighet för de två första hästarna från respektive uttagningslopp på onsdagen. För Who’s Who kom målet lite längre bort när loppet lottades, Det blev ett spår tio.
– Det där är inget jag behöver fundera på som tränare utan det är upp till kusken att lösa det pusslet.

I finalen av Kungapokalen i mitten av maj kördes Who’s Who tidigt upp i dödspositionen och orkade till fjärdeplatsen efter det tuffa loppet. Därefter fick hästen en tävlingspaus i några månader just med tanke på höstens derbyprövningar. Femteplatsen på Solvalla för två veckor sedan blev en välbehövlig genomkörare.
– Jag kan ju inte vara säker men han känns fin och jag tror att det loppet räcker för att föra fram honom tillräckligt. Jag tycker att han gjorde det riktigt bra i Kungapokalen i det tuffa motstånd som var. Han hade ju inte mött den typen av hästar förut, säger Pasi Aikio.
Sju segrar på 13 starter och en häst som så sakteliga håller på att vänjas vid hetluften. Who’s Who är seedad sexa av hingstarna och valackerna som ska vara med på onsdag. En seedning som toppas av namnkunniga trion Coin Perdu, Villiam och Lucier Lane. Men dessa slipper han i sitt lopp.
– Det är hästar i form många av dem han möter. Calle Crown är väl den jag tycker som känns värst emot. Travar den är det en riktigt bra motståndare, säger Aikio som inte har några nyheter att komma med i utrustningsväg.
– Nej, vi kör samma som vi gjort under våren. Det blir barfota fram, helstängt och vanlig vagn.
– Vad gäller distansen så har min bara startat över 2640 meter en gång tidigare. Han hade halsinfektion den gången i Eskilstuna och var så klart ursäktad. Jag tror att 2640 meter kan vara hans bästa. Känslan är att distansen kommer att passa mycket bra, för hästen är stark, säger Pasi Aikio.

Maharajah vann nästan allt som unghäst och artade sig till en av världens genom tiderna bästa hästar. Efter segern i derbyt 2009 fortsatte hästen av bara farten och vann Europaderbyt en månad senare. Who’s Who är mycket lik sin far i rörelse. Inga jämförelser i övrigt. Men hästen är stark och är lugnt tagen. Så derbydrömmen lever.

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Who´s Who vinner en V75-final på Solvalla för Torbjörn Jansson.


Andra nyheter