wrapper

Jubileumspokalen

Readly Express tvingades trava världsrekord för att hålla undan före Twister Bi i Jubileumspokalen 2017 på Solvalla.


ReadlyJubpok17
- Jag är lättad!
Han var inte på topp i dag, även om han vann på en otrolig tid, sa hästens tränare Timo Nurmos.

Readly Express kom till start med nio raka segrar i ryggen, däribland i Svenskt Travderby och i Europaderbyt, och från spår två bakom startbilen spelades han till klar favorit. Förhandspekulationerna att Twister Bi skulle sticka till ledningen kom på skam när Readly Express enkelt svarade ut honom och gled till ledningen. Men det betydde inte att det skulle bli någon promenadseger. Med Twister Bi utvändigt om sig travade Readly Express i ett ursinnigt tempo. Första 500 meterna nåddes på 1.09,9, varvet på 1.11,0 och 1 500 meter på 1.10,3. Det mördande tempot till trots hakade Twister Bi på och han pressade Readly Express ända till mållinjen.
- Jag var ganska lugn sista biten för han har aldrig gett upp, men Twister Bi var också otroligt bra, sa Timo Nurmos.
Segern i Jubileumspokalen, Sveriges största lopp för femåringar med en miljon kronor till vinnaren, var karriärens första för Solvallatränaren, som dessutom kunde glädjas åt segertiden 1.09,9 – nytt världsrekord för äldre hästar över 2 140 meter med autostart.
- Jag var bekymrad innan loppet för jag var inte riktigt nöjd med hästen i dag. Han var inte riktigt på topp och svettades efter värmningen vilket han normalt inte gör. Men han är en helt otrolig häst som vinner på världsrekord utan att vara på topp, och nu visade han att han kan öppna också om man vill ladda från start.
Som vanlig var det Jorma Kontio som skötta tömmarna bakom Readly Express.
- Han är alltid bra och kämpar varje gång. Twister Bi var också jättebra men Readly Express klarar att öka farten när de andra kommer bakifrån.

Twister Bi landade på 1.10,0 och då fick han alltså ett blytungt lopp som första häst i andraspår loppet igenom.
- Jag vet att de säger att vara tvåa är som att kyssa sin syster, men hur kan man vara besviken efter det här? Han gjorde en overkligt bra prestation och jag vet inte hur många hästar som kan göra om det han gjorde i dag? Han är som Varenne, eller som Nuncio när han hängde i tredjespår hela elitloppsfinalen och ändå blev trea, sa Twister Bis tränare Jerry Riordan.

V75-spelarna åkte på en riktig stjärnsmäll i Sto-EM. Favoriten Shadow Gar fick sina möjligheter spolierade när framförvarande Your Highness klappade igenom fullständigt i ledningen och fjolårsvinnaren Anna Mix föll med flaggan i topp som tvåa. Starkast över upploppet var 47-oddsaren I Love Paris som avslutade som en furie från tredjepar par utvändigt och vann lätt med Johnny Takter i vagnen.
- Det här är det häftigaste jag någonsin har varit med om…med byxor på, sa norske ägaren Morten Gunnar Sem.
Björn Goop tränar I Love Paris men eftersom han tävlar i kusk-VM på andra sidan Atlanten var det pappa Olle som höll i trådarna på Solvalla.
- Hon har gjort det så otroligt bra i Frankrike så styrkan har hon, men att hon skulle vinna det här loppet från spår åtta hade vi naturligtvis inte räknat med. Men det var tuff körning och hon var gynnad av det. Fantastisk skoj! sa Goop den äldre.

I anrika Big Noon-Pokalen, där treåringarna startar 20 meter framför fyraåringarna, hade Ari-Pekka Pakkanen-tränade Hotshot Luca uppvisning. Erik Adielsson placerade treåringen i ledningen per omgående och därifrån vann den finske talangen utan att behöva förta sig på nytt världsrekord för treåringar över kort distans med voltstart - 1.12,8.
- Men efter 500 meter sa hjärnan släpp, släpp, släpp. Det kan låta konstigt men när Örjan (Kihlström) hade kommit fram utvändigt så billigt med en bra fyraåring (Paul The Apostle) sa hjärnan att jag borde släppa, men kroppen sa kör för hästen kändes så fin och jag hade en bra känsla, så jag tänkte att vi får prova i alla fall, sa Adielsson.

Efter seger tre år i rad fick Stig H Johansson sviten bruten i Ahlsell Legends – ett lopp för särskilt inbjudna kuskar som helt eller delvis har lagt körhandskarna på hyllan. Istället tog norrmannen Jomar Blekkan hem prestigematchen och det i överlägsen stil från ledningen med Ultimate Photo.
- När man kör upp bakom startbilen är det som ett vanlig lopp men det är roligt att slå det här gänget när man vet vad de har gjort på banan, sa Blekkan.
Frode Hamre tränar Ultimate Photo och han fick även se sitt treåriga toppämne Waffle Cone stå pall för ett tungt favorittryck i Wallenius Cup. Från ledningen vann hon i utklassningsstil på 1.11,1 över 1 640 meter med autostart.
- Hon är otroligt behaglig. I dag var kanske enda problemet att när jag försökte ta i henne blev hon lite rullig och tenderade att gå över i passgång, så hon fick springa på lite fortare än normalt, sa segerkusken Erik Adielsson.
Stig H Johansson fick nöja sig med fjärdeplatsen med egentränade Antonio Tabac i legendarloppet men fick plåster på såren när Torbjörn Janssons styrde hans Brokad Brodda först över mållinjen i diamantstoets final.
Generaal Bianco och Peter Untersteiner rundade av omgången och därmed landade sjurättsutdelningen på 7 730 kronor. Sex rätt gav 48 kronor och femrättspotten går vidare till jättejackpoten som ska delas ut i samband med Sundsvall Open Trot 26 augusti

 

Ola Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson

Jubileumspokalen - Vilken kväll!

Närmare 6 000 personer fick njuta av travsport i yppersta världsklass och en arena som sjöd av aktivitet.

Läs mer ...

Världsrekord av Readly Express i Jubileumspokalen

Readly Express tvingades trava världsrekord för att hålla undan före Twister Bi i Jubileumspokalen på Solvalla.

Läs mer ...

Värmningstider på Jubileumspokalen

Onsdagens tävlingsdag när Solvalla firar 90 år med Jubileumspokalen innehåller aktiviteter som påverkar värmningstiderna på banan. Denna information är alltså viktig främst för dig som har häst till start på onsdag. 

Läs mer ...

Spåren i Jubileumspokalen & EM för ston

Startspåren är klara till Jubileumspokalen och Prix Maharajah – European Championship For Mares. Se spårlottningens vinnare och förlorare!

Läs mer ...

Fullt hus i Ahlsell Legends

Listan är nu komplett och de sedan tidigare klara Stig H Johansson, Helen A Johansson, Olle Goop, Jomar Blekkan, Axel Jacobsen, Olle Elfstrand, Leif Berggren och Håkan Eriksson får i årets upplaga sällskap av Björn Lindblom och Jan I Jönsson. Två namn som uttalas med aktning runt om i trav-Sverige.

Läs mer ...

Leif och Olle – två nya klara för Ahlsell Legends

Åtta namn är nu klara för årets upplaga av Ahlsell Legends som traditionellt körs på Jubileumspokalskvällen. Till gruppen Stig H Johansson (titelförsvarare), Helen A Johansson, Olle Goop, Jomar Blekkan, Axel Jacobsen och Håkan Eriksson sluter sig nu Leif Berggren och Olle Elfstrand.

Läs mer ...

Readly Express vann superduell

Readly Express svarade för en fantastiskt fin comeback. Efter en stenhård duell mot Wild Honey under slutvarvet avgjorde stjärnhästen kort före mål i Henning Mårthans Minne i Rättvik.
- Han har ett riktigt löphuvud den här hästen, sa segerkusken Jorma Kontio.

Läs mer ...

Två nya namn klara inför Ahlsell Legends

 Ahlsell Legends har varit en del av del av Jubileumspokalskvällen sedan premiäråret 2013.

Läs mer ...

Readly Express gör årsdebut – ”Känns jättefin”

Readly Express är tillbaka på tävlingsbanan. På måndag gör superhästen comeback i Rättvik och möter Daniel Redéns stjärnsto Wild Honey.

Läs mer ...

Siktet inställt på Jubileumspokalen

Det finns gott om duktiga femåringar och årets Jubileumspokal ser ut att kunna bli något extra.

Läs mer ...

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning:
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma

 
 

Vi värdesätter dina åsikter!

Vill du hjälpa oss genom att svara på några frågor?