wrapper

Solvalla är idag Nordens största travbana och en av världens främsta travarenor, med tävlingar varje onsdag under större delen av året. Det är en levande mötesplats som kan erbjuda något för alla. Solvalla förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling och rymmer 35 000-40 000 personer. Förutom kärnverksamheten travtävlingar anordnar Solvalla olika evenemang, mässor, konferenser och företagsevent.

Solvalla har formats under snart 90 års tävlande till ett av världens mest kända och respekterade varumärken inom travsporten. I en omröstning bland hästsportjournalister från större delen av klotet korad till världens bästa bana.
Det hade aldrig kunnat ske utan en mängd starka, förutseende och hängivna travsportentusiaster som verkat i olika roller inom Stockholms Travsällskap.
Inte heller utan den tränarkår som varit verksamma vid vår bana, och i deras kölvatten lärlingar, hästskötare och alla andra som är viktiga för en travhästs framgångar.
Att det krävs och finns hängivna ägare, personer som från början var villiga att satsa stort och fortfarande drar ett tungt lass är turligt för oss, likaså det faktum att landets främsta stuteri ligger i vår närhet.
Personer har kommit och gått under dessa 90 år, men att inte nämna släkten Nordins betydelse vore tjänstefel. I händerna på Sören, Gunnar och Gösta formades den moderna travsporten, och mycket av den utrustning som används vid tävlingarna idag är i mångt endast utvecklingar av deras uppfinningsrikedom.
På 50-talet skapades – till Solvallas 25-årsjubileum - den sportsligt sett största attraktionen på Solvalla – det internationella Elitloppet. Idag är Elitloppshelgen ett av de största sportevenemangen alla kategorier i vårt land, och årligen lockas 50 000 besökare från jordens alla hörn till vår bana.
Elitloppet är ett av våra profilevenemang, en av de tre stora dagarna vi satsar extra mycket på.
Under 1960-atlet permanentates Svenskt Trav-Kriterium till Solvalla när de tidigare ambulerande årgångsloppen fick fast tillhörighet; Uppfödningslöpningen och Derbyt tillföll Jägersro, SM och S:t Leger tillföll Åby i denna fördelning.
Kriteriet, och det sedan 1979 instiftade Svenskt Trav-Oaks för de treåriga stona blev Solvallas tilldelning, och har varit en av de stora sportsliga- och publika höjdpunkterna på vår bana sedan dess.
Vår tredje profildag har en liknande upprinnelse som Elitloppet; Jubileumspokalen kördes första gången 1977 för att uppmärksamma vår 50-årsdag. Från början ett lopp för den högsta eliten, men sedan 2009 ett femåringslopp. Vi försöker göra en fest av Jubileumspokalskvällen, och under gynnsam väderlek har vi haft över 10 000 besökare en av dessa onsdagskvällar i augusti.

Vår historia

Solvalla invigdes 1927. Premiärdagen som kördes den 31 juli bjöd på sju löpningar, ett för lanthästar, tre för varmblod

arrowgrey

1920-talet

Solvalla invigdes 1927. Premiärdagen som kördes den 31 juli bjöd på sju löpningar, ett för lanthästar, tre för varmblod och lika många för kallblod.

Segraren för kallblod blev Prins av Balder som tog hem en riktig storvinst i kampen mot storfavoriten Hjördis. Prins av Balder vann två lopp och plockade hem hela 1600 kronor.

 

Under 30-talet lades grunden till dagens högklassiga travsport. Världsdepressionen pressade ned priserna och hingstar

arrowgrey

1930-talet

Under 30-talet lades grunden till dagens högklassiga travsport. Världsdepressionen pressade ned priserna och hingstar som Bulwark, Harper Hanover och Craftsman kom till Sverige, likaså ston som Lemomite, Duchess, Ëllie Spence och Grand Duchess.

År 1930 kördes 36 tävlingsdagar med 225 löpningar på Solvalla. Totalomsättningen hamnade på över fem miljoner kronor och det delades ut över en halv miljon kronor i prispengar.

 

40-talet kännetecknas av den "Nordinska" eran i travsammanhang. Bröderna Nordin är världskända tränare som toppar

arrowgrey

1940-talet

40-talet kännetecknas av den "Nordinska" eran i travsammanhang. Bröderna Nordin är världskända tränare som toppar listan över championat. Endast Stig H Johansson har fler championat med sina 28 varav 26 i rak följd.

År 1945 föddes det stoföl på Väsby Stuteri som under en tioårsperiod skulle stärka både Solvalla och svensk travsport. Stoet hette Frances Bulwark. Hon tränades och kördes under hela sin karriär av Sören Nordin. 1952 satte Frances Bulwark europarekord med tiden 1.17,3 för ston i Jubileumsloppet.

 

1952 kördes det första Elitloppet, som tidigare gick under namnet Jubileumsloppet. Elitloppets första segrare var

arrowgrey

1950-talet

1952 kördes det första Elitloppet, som tidigare gick under namnet Jubileumsloppet. Elitloppets första segrare var hingsten Permit med Walter Heitmann  i sulkyn.  Elitloppet har med åren utvecklats till en folkfest som hela världen talar om.

Under de sista skälvande månaderna av 1950-talet kom V5-spelet till landets travbanor. Det blev en hörnsten i uppbyggandet av banornas ekonomi, och i princip alla andra V-spel har sitt ursprung i V5, spel såsom V75, V65, V86 osv.

 

Under 1960-talet skapades V5 - spelet. Det nya spelet blev den ekonomiska räddningen för svensk travsport. Utifrån V5

arrowgrey

1960-talet

Under 1960-talet skapades V5 - spelet. Det nya spelet blev den ekonomiska räddningen för svensk travsport. Utifrån V5 har vi fått V54, V64, V65 och V75. Idag är V75 det riksspel som travsporten framför allt lever på.

Under detta decennium anlände av viss Stig Henry Johansson till Solvalla. Han la tidigt (vann Derbyt för första gången redan 1970 med Segertorps Comet) grunden till det travimperium som skulle bli landets mest framgångsrika under 40 år. Stig H har vunnit körsvenschampionatet på Solvalla 29 gånger, varav de 27 senaste i följd.

 

 

Under 70-talet tog travsporten klivit från banorna in i folks vardagsrum. Tipsextra visade V65 från 1974, och året

arrowgrey

1970-talet

Under 70-talet tog travsporten klivit från banorna in i folks vardagsrum. Tipsextra visade V65 från 1974, och året innan hade Dala-hästen Ego Boy vunnit Elitloppet på nytt Europa-rekord under stort jubel.  ATG bildades, och lördagarna blev den stora speldagen i och med införandet av V65. På Solvalla ebbade en epok ut i och med att bröderna Nordin av olika anledningar inte längre fanns kvar hos oss. Sören tog sig till andra sidan Atlanten, där Håkan Wallner och Berndt Lindstedt firat stora framgångare och varit föregångare för många som skulle komma efter.

 

 

Nya spelformer kom till, och i slutet av decenniet kom bland Dagens Dubbel till våra banor. Stig H Johansson fortsatte

arrowgrey

1980-talet

Nya spelformer kom till, och i slutet av decenniet kom bland Dagens Dubbel till våra banor. Stig H Johansson fortsatte sin dominans, och lyckades också för första gången vinna Elitloppet. Hästen som gjorde det var The Onion, och hans seger 1984 följde Stig H upp med att i rask takt vinna Solvallas största lopp med Utah Bulwark och Napoletano. Bredvid Stig H fanns andra stora profiler på vår bana under denna epok; Jim Frick, Ulf Nordin, Sörens son som dock flyttade till Frankrike 1984, Torbjörn Jansson med hela Europa som arbetsfält, Olle Lindqvist och Tommy Hanné för att nämna några. Under mitten av decenniet uppfördes också Kongressbyggnaden med sina restauranger och konferenslokaler och en del av de gamla byggnaderna revs för att lämna plats till nybygget.

 

 

De dagliga TV-sändningarna förändrade gradvis livet som arenaarrangör, och media kom att prägla utvecklingen en hel del

arrowgrey

1990-talet

De dagliga TV-sändningarna förändrade gradvis livet som arenaarrangör, och media kom att prägla utvecklingen en hel del under detta decennium. ATG startade ett eget mediebolag, embryot till Kanal 75, medan utrymmet för travsporten i den tryckta dagspressen blev allt mindre. Tråkigt kan tyckas, för det fanns verkligen mycket att skriva om. Bland Elitloppsvinnarna fanns bland andra Mack Lobell, Peace Corps, Sea Cove och Moni Maker – alla med legitimitet att kalla sig världens bästa häst! Och vem kunde låta bli att tjusas av Copiads dubbla Elitloppssegrar?
Stig H Johansson fortsatte att dominera på sin hemmaplan och han släppte inte ifrån sig championtiteln någon gång under hela 90-talet. På bortaplan tog han en av sina största segrar i karriären när Queen L. vann Prix d’Amerique -93.

 

 

 

Stig H Johanson fortsatte att dominera det sportsliga på Solvalla, och han inledde decenniet med att vinna Elitloppet

arrowgrey

2000-talet

Stig H Johanson fortsatte att dominera det sportsliga på Solvalla, och han inledde decenniet med att vinna Elitloppet med den häst som kom att bli hans favorit genom åren – Victory Tilly. Segern i Elitloppet 2000 följdes upp med ett antal storsegrar, bland annat i USA där han också slog det absoluta världsrekordet. När han slutade tävla gjorde han det som Sveriges vinstrikaste häst genom alla tider med över 37 miljoner kronor på sitt konto. Apropå sluta så meddelade Stig H en vinterdag 2005 utan ceremonier att han denna kväll skulle köra sitt sista lopp, och hädanefter enbart ägna sig åt att träna hästar. Detta efter drygt 6 200 segrar i sulkyn. Erik Adielsson anlitades som kusk till stallet, och tampades i toppen av körsvensligan på Solvalla med en allt mer framgångsrik Örjan Kihlström och Nordens mestvinnande kusk, Jorma Kontio som flyttat sina bopålar till Sverige. Stefan Melander svarade för den kanske största sportsliga bedriften, när han tillsammans med sin ögonsten Scarlet Knight tog sin an USA:s bästa treåringar och på Meadowlands besegrade alla i The Hambletonian, världens största unghästlopp.

Tre nya stall skulle på olika sätt komma att dominera på Solvalla. Stefan Melander fick en allt större utdelning med

arrowgrey

2010-talet

Tre nya stall skulle på olika sätt komma att dominera på Solvalla. Stefan Melander fick en allt större utdelning med sina hästar, oftast såväl uppfödda som ägda av familjen. Timo Nurmos kom från Finland och dominerade tränarligan vissa år, och det tredje stallet managerades av en amatör, men en proffsig sådan – Daniel Redén.
Stefan Melander har vunnit dubbla Elitlopp under detta årtionde – Iceland och nya publikfavoriten Nuncio som haft och fortfarande har en fantastisk karriär när vi skriver 2017. Menhammar Stuteris styrkefenomen, Maharajah, tillsammans med sin tränare Stefan Hultman vann världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique 2014.

Årtiondet såg också en tidsrevolution äga rum. Segertiden på 1.10–1.11 blev närmast vardagsmat, och vi fick en sommardag vår första vinnare någonsin i ett alldeles vanligt vardagslopp på en tid under 1.10.
Spelet fick en allt större betydelse i planeringen för kommande travdagar, och Solvalla liksom andra banor lider av publiktappet. Det känns trist för en bana som av den samlade presskåren från 16 olika länder korats till ”Världens bästa bana”. Däremot har utvecklingen varit positiv när det gäller övriga evenemang på banan. Många icke trav-relaterade event genomförs årligen, och antalet växer för varje år.

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning:
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma

 
 

Vi värdesätter dina åsikter!

Vill du hjälpa oss genom att svara på några frågor?