Stallchefen åkte på skidsemester. En ur personalen fick chansen. 39-årige lärlingen Bernardo Grasso anställd av Joakim Lövgren blev hundraprocentig i V86 på Åby och tog en dubbel med stallets Illuminati och Marjons Ivory.
– Jag visste att jag skulle få köra två bra hästar och kände mig ganska självsäker.

 

Italienaren Bernardo Grasso började jobba hos Joakim Lövgren på Jägersro under 2015. På onsdagen ställdes han i hetluften av sin chef på Åbytravet dit stallet hade anmält två hästar.
En rutinerad herre som kört många lopp bland annat i sitt hemland och nu tog chansen då han fick den. Dessutom dubbelt upp.
Efter dubbelsegern med kvällens största favorit Illuminati och outsidern Marjons Ivory var Bernardo Grasso lugnet själv när han klev in i vinnarcirkeln.
– Det var två bra hästar jag skulle få köra så jag kände mig lugn. Jag vill tacka Joakim och ägarna för att jag fick den här chansen, sade italienaren.
Onsdagens V86-giv på Solvalla och Åby innehöll tre verkliga storfavoriter.
Den första och den största startade redan i den första V86-avdelningen på Åby. Ett lopp över 3140 meter där Bernardo Grasso satt bakom starke Illuminati, spelad på tokiga 70 procent (!) på V86.
Loppet kördes över 3140 meter med autostart och efter en lugn start körde Bernardo Grasso till och övertog ledningen 1700 meter från mål.
– Hästen har mycket hög potential men tar i för mycket bakom bilen så jag fick hålla honom lugn. Robert Bergh drog ner tempot så mycket framme i ledningen och gav mig inget val annat än att jag måste köra fram och försöka överta. Jag körde bara sista 200 meterna för att vara säker på att hålla hästen i rygg ifrån mig, sa Bernardo Grasso.
Tord Olsson i Asmundtorp äger hästen som kanske testas i styrkeprovet Harper Hanovers lopp i maj.

Tränaren Joakim Lövgren åkte utomlands i söndags och kör lopp igen i V75 på hemmabanan på lördag. På onsdagen höll Bernardo Grasso ställningarna på Åby och segrade alltså även med Marjons Ivory.
Grasso tog ledningen och släppte med det femåriga stoet. 700 meter från mål valde han att plocka ut stoet utvändigt och köra på hästens styrka.
Segern kom på målfoto mot Modern Love och Thomas Dahlborg som avslutade bra.
– Det är en riktigt bra häst som svarat för två bra lopp på raken och var bra i dag också, kommenterade segerkusken.

Det var alltså Åby och Solvalla som delade på veckans V86-omgång.
Illuminati var kvällens mest spelade häst och även de två andra jättefavoriter infriade förväntningarna.
Shorthanded Jag och Björn Goop på Solvalla var en annan favoritduo som infriade förväntningarna. Björn Goop såg till att hålla värsta hotet Counterfeightr utanför sig i spetsrusningen och 62-procentaren (!) på V86-spelet hade sedan inga bekymmer. Shorthanded Jag är obesegrad i Goops regi efter två starter.
Johan Untersteiner Johan vann med pappa Peters Pastor Power som lekte med motståndet som jättefavorit spelad på 55 procent. Betrodde Pacific Face fick inte till aktionen och kom aldrig i någon farlig närhet.

Kaiser Håleryd vann lopp under uppesittaren med V75 kvällen före julafton och tog nu andra raka segern. En favorit spelad på 32 procent.
Johan Untersteiner körde i semestrande pappa Peters ställe. Efter att ha inlett lite på säkerhet den första biten, bar det av till ledningen i den första kurvan och femårigen sprudlade av gålust.
– Jag satt bara och mös hela tiden faktiskt, summerade segerkusken.

Åtta rätt delade ut fina 88 103 kronor. En utdelning vinnarna helt kan tacka Lil Belinda och Kenneth Haugstad för som gick fram som en sopkvast bland V86-kupongerna.
Åttaåriga stoet Lil Belinda vann ett lopp förra året och segern kom på Solvalla i februari. Efter fem starter hemma i Finland var det dags för seger igen till glada oddset 45 gånger pengarna på vinnarspelet. Även den här gången med Kenneth Haugstad i sulkyn.
– När vi inte vinner hemma i Finland måste vi komma hit och starta! skämtade finske amatören Jyrki Filatoff som tränar hästen.
Barry Wadd satt fast i ett V86-lopp på Solvalla i mitten av december. Bollnästränaren Tomas Pettersson körde offensivt den här gången och pressade sig till ledningen efter 700 meter.
En trött Barry Wadd kämpade tappert mot mjölksyran sista biten och höll undan före uppdykande Fast Moving Cash som också förtjänar plusbetyg.
Björn Goop rundade av med att vinna den sista avdelningen med Kalmaramatören Emma Holmquists Micro Vic.
Utdelningen för åtta rätt blev 88 103 kronor kronor, sju rätt delade ut 193 kronor och sex rätt 17 kronor.

 


Andra nyheter