Han har slagits i kulltoppen de två senaste säsongerna. Nu tycks han ha tagit klivet upp i världseliten. Insatsen Global Trustworthy gjorde i lördagens gulddivision på Bjerke var enorm.
– I dag visade han vilken härlig häst han är, sa tränaren Timo Nurmos.

 
Global Trustworthy eller Lionel N.O. var frågan på förhand. Hade man vetat hur löpningsförloppet skulle bli hade nog de flesta sagt Lionel N.O. Men trots ett blytungt lopp utvändigt om ledaren, där inledningsvarvet avverkades i världsrekordtempot 1.09,8, gav inte Global Trustworthy Lionel N.O. skuggan av en chans. Den senare avslutade starkt till andraplatsen från kön men var chanslös att komma i närkontakt med Global Trustworthy som vann sin debut i gulddivisionen på 1.11,7 över 2 140 meter med autostart.
– Han kan gå långt den här. Det visade han i dag. Andra starten för året och 9,8 första varvet…det är bra! kommenterade kusken Jorma Kontio.

Femårige Global Trustworthy tillhörde kulltoppen både som tre- och fyraåring. Efter fjolårssäsongen halsopererades han och årsdebuten dröjde ända till 6 november, då han vann på Solvalla.
– Han hade lite otur som inte fick vinna kriteriet och derbyt men jag har hela tiden vetat att jag har en häst som kan nå eliten. Han har så otroligt lätt och fint trav, är fin att köra och har rätt inställning. Han har allt för att bli en riktig topphäst, sa Timo Nurmos.
– I år ville jag ge honom ordentligt med tid och han har mest styrketränat. Inför årsdebuten hade han gått ett 22-jobb som snabbast och jag visste att han skulle gå framåt mycket till dagens lopp. Så jag är inte alls överraskad. Han var så fin som jag hade förväntat mig.
Den fortsatta matchningsplanen för Global Trustworthy är inte spikad enligt Timo Nurmos men att Frankrike och femåringsloppet Criterium Continental på Vincennes 23 december finns med i tankarna sticker inte Solvallatränaren under stolen med. Det loppet vann Global Trustworthys stallkamrat Readly Express förra året innan han en månad senare tog hem vinterns huvudnummer Prix d’Amerique.
– Ingenting är bestämt men det är inte omöjligt att vi provar i Frankrike och självklart är Criterium Continental ett intressant lopp.

Anrika Axel Jensens Minneslopp för fyraåringar lockade med dagens största förstapris och de 305 000 kronorna gick till Frode Hamre-tränade Vainqueur R.P. Ulf Ohlsson satt i sulkyn och han lämnade ingenting åt slumpen. I utgången av första sväng pressade han sig till ledningen och därifrån stack Vainqueur R.P. undan till överlägsen seger med gott om krafter i behåll.
– Han är jättefin och det känns som att han utvecklas hela tiden. Jag fick knappt stopp på honom efter mål. Han är van att springa längre så han blev nog lite förvånad när det var så kort, sa Ulf Ohlsson.
I stoavdelningen av Axel Jensens Minneslopp fick vinnaren nöja sig med en hälften så fet segercheck och den pengen gick till Steen Juul-tränade Carna Sensei som lotsades först över mållinjen av Thomas Uhrberg.

Omgångens största favorit, världsrekordhållaren Ferrari B.R., gjorde en blek insats och föll tungt i silverdivisionen.
– Han var väldigt dålig i dag, rätt och slätt. Aktionsmässigt fungerade han fint så det kanske är halsen som spökar, men vi får kolla upp honom för att ta reda på vad som är fel, sa hästens tränare och kusk Per Oleg Midtfjeld.
Vann loppet gjorde vasst spurtande skrällen The Last Ticket, tränad av Björn Nyhus, sedan det på ett närmast mirakulöst sätt löst sig för honom från femte par invändigt.
– Det är en fantastisk häst som har gjort flera strålande prestationer men att han spurtade till seger i dag förstår jag överraskade många, sa kusken Dag-Sveinung Dalen.
Även i klass II-försöket vann en överraskning som fick ett sanslöst smörlopp. Dick Robertsson-tränade Usain Cup hamnade i tredje par invändigt, kunde glida fram i rygg på ledaren i slutkurvan och vänta med attacken till upploppet, där han i Peter H Sjöbergs händer avgjorde enkelt.
– Det här var helt otroligt skönt. Peter körde jäkligt bra och allt blev helt perfekt. Det är roligt för ägaren som sitter i Thailand och dricker grogg just nu också. Det blev riktigt bingo i dag! sa en mycket glad Dick Robertsson.

Frode Hamre räknade in en tränardubbel inom V75 då han även fick se Goldstile vinna i händerna på Tom Erik Solberg och samma kusk skrällde med Always On Time i den avslutande bronsdivisionen.
– Att vinna sådana här dagar är vad man drömmer om, sa Always On Times tränare Kjetil Helgestad.
Drömmen slog också in för många V75-spelare denna lördag. 14,6 system innehöll samtliga vinnare och för sju rätt belönades de med 1 679 890 kronor vardera. Sex rätt delade ut 4 914 kronor och för fem rätt fick man 265 kronor.

 

Ola Johansson, Kanal75

Foto: Morten Skifjeld, TR Bild


Andra nyheter