För första gången över 200 miljoner i omsättning. Ännu mer att dela ut i vinster. Men någon rekordutdelning blev det inte. Istället var det många som fick dela på lördagens historiska V75-pott.

 

Aldrig har det funnits så mycket pengar att vinna på V75.
Och med en omgång befriad från storfavoriter fanns all anledning att spå rekordutdelning inför lördagen på Sundbyholmstravet.
Men verkligheten blev en annan.
När åttaprocentaren Speedy Foxy Vicane skar mållinjen i den avslutande avdelningen innebar det omgångens största överraskning och att 1 046 system hittat rätt.
Dessa fick dela på sjurättspottens 128 miljoner varför utdelningen stannade vid 122 980 kronor.
– Det här är en jäkla go märrsa, sade Kim Eriksson sedan han satt punkt för omgången med det nioåriga stoet som alltså upprepade förra lördagens triumf i silverdivisionen.
Vägen dit blev emellertid en annan då hästen visade plötslig startsnabbhet, släppte ledningen och sedan speedade till seger.
– Vilken stålmormor vi har. Hon var borta från tävlingsbanan i 18 månader och missade fem- och sexåringssäsongen. Att komma tillbaka på det här viset… Hästarna som gjort det är nog lätträknade, jublade tränaren David Källgren vars tålamod gjort att han nu förfogar över ett av landets allra främsta ston.

Nadal Broline var ensam i hela omgången om att ha mer än 35 procent av spelet på sig, men tvingades trots en mäktig prestation att ge sig i en duell mot Zenit Brick.
Den senare styrdes fram utanpå ledande Makethemark av Björn Goop som tog emot favoriten i en våldsam tempoökning på sista bortre långsidan.
Elitloppstrean var förbi vid ingången till upploppet, men Zenit Brick visade varför han var förra vinterns häst i V75 då han tog fram löpskallen och kontrade.
– Jag fick Nadal i min rygg och det ville jag inte ha, så det fanns inget alternativ till att köra framåt. Hästen var otroligt fin senast och precis lika fin idag, berömde Goop som hade det väl förspänt på förhand med fem styrningar tillhörande de tre mest betrodda i sina lopp.
I sitt program ”Björnkollen” på atg.se utsåg han egentränade Rajah Silvio till sin bästa chans och det visade sig stämma.
Ett offensivt upplägg gav tidig ledning varpå ingen kom i närheten.
Hattrick fullbordades när Goop satte dit ännu en Timo Nurmos-slugger i form av Hawk Cliff – som bara var bäst trots att han tvingades trava hela sista varvet i tredjespår utan draghjälp.

Bo C. och Gun Palema forcerades båda till ledning från springspår och drog i hårt tempo.
Ingen var på allvar utmanad även om de respektive kuskarna hade motsatta åsikter om sina hästars uppträdande efteråt.
– Hon blev lite väl frän där framme, sade Mikael J Andersson om Gun Palema.
– Han är lite trög fortfarande, konstaterade Jorma Kontio om Bo C.
Vad kuskarna däremot var överens om är att de båda tränarna, Bo E Eriksson och Pär Hedberg, kommer att ha två femåringar med mycket pengar att tjäna under 2019.
Den sjunde pusselbiten som behövdes för att få ta del av de 128 sjurättsmiljonerna var Daniel Redéns Kabanoss, som bjöds en smygare av en självkritisk Sandra Eriksson i lärlingsloppet.
– Jag tyckte att allt blev fel. Efter att jag gått ner invändigt så satt jag och ångrade mig och trodde att vi skulle bli fast. Men när vi kom ut på sista bortre långsidan så kändes det bra, förklarade Eriksson som även gav en utövares perspektiv kring lördagens rekordomsättning:
– Det är de fantastiska djuren vi håller på med som gör att det kan bli så mycket pengar.

 

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Bo C. Jorma och Bo E efter segern på Sundbyholm


Andra nyheter