On Track Piraten levererar år efter år. En bra bit över 17 miljoner kronor har elvaåringen sprungit in och på slutet har Rikard N Skoglund fått chansen att köra den populäre kändishästen.
Efter lördagens guldlopp på Axevalla har duon två segrar tillsammans på lika många starter.
– Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst – det är omöjligt.

 

29-årige Rikard N Skoglund från Sundsvall hårdsatsade på löpkörningen i fjol och tog sig in på en åttondeplats i den allsvenska kuskligan med sina 138 segrar under året.
Hans R Strömberg gav nykomligen chansen på sin stjärna i Romme V75 i november. Under lördagen fick Rikard N köra On Track Piraten igen i gulddivisionen på Axevalla och det slutade med ännu en säker seger. Den här gången vann man som omgångens största favoriter (49 procent).
I starten gällde det att hinna före värste opponenten Nimbus C.D. och Robert Bergh. Rikard N Skoglund lyckade med det. När Lutfi Kolgjini dessutom släppte ifrån sig ledningen med Target Kronos var loppet i praktiken i hamn.
Efter att ha fått dämpa tempot till långsamma 1.22,0 i 600 meter mitt i loppet seglade favoritduon undan över Axevallas långa upplopp.
– Jag har inte känt honom så länge men det blev en sådan där blixtförälskelse direkt. Man är inte ett dugg nervös när man kör en sådan här. Det känns som att han ska lösa det mesta själv, han är ett proffs den här hästen!
Rikard N Skoglund fick frågan om han suttit bakom en bättre häst.
– Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst än det här – det är omöjligt. Att få sitta bakom sådana här hästar har man ju drömt om.
Ägargänget i stall Mörkermasse kunde räkna in Piratens 31:a seger enbart i V75.
– Det är inte många hästar som vinner så många lopp totalt i karriären, sa John Backlund, en av delägarna.

Rikard tog en dubbelseger på V75. 29-åringen satt även bakom omgångens storskräll som kom i stoloppet (V75-2) där Miss Hejaracka var starkast till slut trots att hon hade fått dra tåget först i tredjespår sista 800 meterna av loppet.
Marcus Pihlström reste från Sundsvall till Skara med en häst och sa till alla som ville lyssna att han trodde på Miss Hejaracka. Men vem lyssnade? Stoet var endast spelad på två procent.
– Det blev en bit fram där i spåren men Marcus sa att vi skulle ge henne chansen i dag och inte sitta fast, sa kusken Rikard N.

Sju av 12 hästar galopperade i det inledande klass II-loppet. Robert Bergh stod till slut som vinnare med tredjehandsspelade Whipped Eggs som kopplade grepp på upploppet. Hästen med den lite stötiga aktionen lade bort mycket mark på krångel i starten och Bergh chansade sedan och körde invändigt i långloppet och kunde glida ut i fritt läge under slutrundan.
Adrian Kolgjini har tagit över som stallchefen på Vomb i Malmö och har fått bra flyt i verksamheten under det nya året. Tony Afrika, en fyraårig efter familjens Joke Face, kördes till ledningen efter 500 meter i V75-4 och stannade där till mål.

I silverdivisionen tog Björn Goop ledningen från innerspåret med norske gästen Always On Time. Thomas Uhrberg satte sig utvändigt med Västerbo Exact och loppets favorit kopplade enkelt grepp på upploppet i ett taktiklopp där hästarna i kön hade svårt att plocka längder. Halmstadamatören Roger Persson tränar pålitlige Västerbo Exact.
Åbytränaren Giuseppe Lubrano körde sig resolut till ledningen efter 600 meter i bronsdivisionen över tre varv med storvuxne Pacific Face. Sjuåringen är ingen sköntravare men är björnstark och hästens tredje seger i travets elitserie V75 var aldrig i fara. Segertiden 1.16,2 över 3140 meter auto.
Joakim Lövgren satt bakom Illuminati och storfavoriten tappade som väntat i starten och avslutade rappt till andraplatsen.
Björn Goop vann det avslutande klass I-loppet med Edvin Cekas Vlad del Ronco och kompletterade en favoritbetonad V75-rad där utdelningen för sju rätt stannade vid 28 036 kronor, sex rätt gav 214 kronor och fem rätt 23 kronor.

 


Andra nyheter