– Hon har allt, teknik, lungor, inställning. Det känns som att hon var skapt för att bli en av de bästa som jag kommit i kontakt med i alla fall. Jag har inte tagit henne speciellt hårt heller. Det här kan gå hur långt som helst, om hon får vara frisk och hel.

 
För Daniel Redén blev det en dag att minnas.
Den innebar nämligen att han i praktiken säkrade sitt första allsvenska tränarchampionat när stallet passerade 40 miljoner kronor för 2018 och utökade avståndet till jagande Timo Nurmos.
I Conrads Rödluva har Sveriges blivande tränarchampion beviset på att han även kan ta fram en inhemsk kulldominant helt på egen hand.
Oaksvinsten var genombrottet och söndagens BC-triumf tog bort alla eventuella tvivel om vem som är drottning bland landets treåriga ston.
– Det kändes lite bryddsamt när jag var tvungen att gå fram redan varvet kvar med en bra häst i ledningen och en bra häst utvändigt. Men redan 300 kvar kändes det att hon hade avgjort, förklarade Örjan Kihlström den oerhört imponerande repan som avväpnade tätparet A Sweet Dance och Staro Miami redan in i slutsvängen.

Årets sista storloppsdag motsvarade alla förväntningar.
De fyra Breeders’ Crown-finalerna på Sundbyholmstravet i Eskilstuna bjöd på travsport av yppersta klass och vinnare som alla imponerade enormt.
Duellen att minnas kom i den avslutande finalen för fyraåriga hingstar/valacker.
Daniel Redéns Hambletonianvinnare Perfect Spirit hade i princip skojat med sina svenska kullkamrater under säsongen och skulle nu fullborda sitt hattrick efter segrarna i Kungapokalen och Sprintermästaren.
När den nästan tiofaldige miljonären dök till ledningen bakom bilen verkade manegen krattad för den förste Hambovinnaren att tävla på svensk mark sedan Scarlet Knight och Mack Lobell.
Men en häst ville annat.
Lille amatörtränade Selmer I.H. från Ratu några mil norr om Umeå hade nämligen revansch att utkräva.
I fjolårets BC-final blev den då favoritspelade treåringen störd av just Örjan Kihlström och fick nöja sig med tredjepriset.
Eftersom han inte varit anmäld till något av landets övriga storlopp har tränaren Ingemar Hultqvist och hans försteman Samu Sundqvist haft en uppgift i sikte hela säsongen.
Och när dagen var kommen visade Selmer I.H. att han också är en häst långt utöver det vanliga.
Kihlström såg segersäker ut då han i det längsta väntade med att rycka det norska huvudlaget och tussarna på Perfect Spirit, men det räckte inte för att stå emot den ursinnigt spurtande krigaren Umåker vars ben gick som trumpinnar över Sundbyholms upplopp.
Efter lång väntan på målfotot stod det klart att stall Ratu, Ingemar Hultqvist och Samu Sundqvist, nått sin största framgång hittills.
– Nu kan jag vara lugn. Det här har varit vårt stora mål och vi lyckades, mös Sundqvist vars nyblivna stjärna planeras att avrunda säsongen inför hemmapubliken under V75-dagen på juldagen.

Titeln kulldrottning kan även Mellby Free klistra i sitt cv efter söndagen.
Från ledningen fick man inget gratis med en hårt uppvaktande Dibaba på utsidan, men det spelade ingen roll när Björn Goop gjorde segerrycket vid ingången till upploppet.
– Det är enorma pengar de tävlar om de här hästarna, men hon är värd det, hon är så duktig. Hon hade bara gjort tre starter när vi började året och har kommit sig otroligt bra. Hästen var inte så tidig, men har utvecklat sig, växt mycket och blivit både större och starkare, berömde Goop vars sto därmed passerade sex miljoner intjänat under säsongen vilket placerar henne som trea i landet bakom världsartisterna Propulsion och Readly Express.

Den fjärde BC-finalen gick till Svante Båths Global Welcome som dominerade kullen i fjol, men fick vänta i det längsta på sin första stora fullträff som treåring.
– Jag tycker att han var värd det här. Hästen har varit bra hela tiden, men det krånglade lite under sommarmånaderna och det blev ont om tid mot kriteriet. Men nu är vi där igen, sade Båth vars häst bara förlorat tre av karriärens 15 starter och nu bjöds en behaglig ryggresa av Erik Adielsson – som likt Redén blev dubbelsegrare på V75 sedan In Toto Sund kämpat ner ledande Shadow Gar i stoeliten.
Kevin Oscarsson och Johan Untersteiner satte dit Roofparty respektive Darling Harbour åt sina fäder Jim och Peter vilket kompletterade en favoritbetonad V75-rad där utdelningen för sju rätt stannade vid 18 572 kronor.

 

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter