Sverige är ett fantastiskt hästland. Det visar rapporten Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen som presenterades idag. Landets cirka 360 000 hästar omsätter med alla positiva spridningseffekter 72 miljarder, skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt. Bidraget till BNP är 0,5 procent.

 

Rapporten från Högskolan Dalarna är den första genomgripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004. Nu synliggörs efterfrågade siffror om landets hästar som förutom ett stort antal arbetstillfällen levererar så mycket engagemang, rekreation, spänning och meningsfull fritid till landets barn och vuxna. Hästar och människor mår bra tillsammans.

Bakom utredningen står Högskolan Dalarna med fil dr Tobias Heldt i spetsen.

– Vi har utvecklat en statistikmodell (en s.k. Business Intelligence-modell) som är den första i sitt slag. Nu har vi svart på vitt vad hästnäringen betyder, inte bara på nationell nivå utan även på regional nivå samt och för olika typer av hästar. Modellen är utvecklad för att kontinuerligt kunna göra uppdateringar och förbättringar och på så sätt kunna följa utvecklingen i hästnäringen, säger Tobias Heldt
.
– Statistikmodellen är mycket efterlängtad, säger Stefan Johanson, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Att kunna presentera aktuella och väl underbyggda siffror om vår näring är oerhört viktigt i vårt påverkansarbete när vi träffar politiker och andra beslutsfattare. Hästen och näringen omkring den är viktig i samhället på flera olika sätt, bland annat landsbygdsutvecklingen, jobb och inte minst glädje och välmående. Med stark statistik kan vi jobba vidare för att ta till vara hela branschens potential.

Ulf Hörnberg, tf vd för Svensk Travsport menar att rapporten blir ett verktyg för att få till en fungerande spelmarknad– Travsporten står inför sin största utmaning någonsin inför 2019 då en ny spelmarknad införs. Med den här rapporten kan vi presentera siffror om hästarnas stora betydelse för Sverige och kopplingen till intäkter från spelet. Jag hoppas att vi med rapporten kan bidra med viktig kunskap till den statliga utredning som pågår om hur hästnäringens finansiering fortsatt ska tryggas genom spelintäkter. Det handlar om att alla spelbolag som tar spel och tjänar pengar på våra travtävlingar också betalar en marknadsavgift till oss.

Rapporten är resultatet av ett samverkansprojekt initierat av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Ytterligare samarbetspartners i utvecklingsprojektet var Svenska Ridsportförbundet, Region Västra Götaland, Länsstyrelsen Stockholm samt Jordbruksverket.

:

Utredningen presenteras med tabeller, grafer och i text  här.

 

Foto: TR Bild


Andra nyheter