Att Hesiod skulle vinna tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland för fyraåriga hästar hade varken Petri Salmela eller Ulf Ohlsson räknat med. Men det blev en enkel seger från ledningen i loppet med 750 000 kronor i förstapris.

– Vi får boka om flyget och åka lite senare men det tror jag Petri gärna gör! sa segerkusken.

Grosser Preis von Deutschland är Tysklands största travlopp för fyraåringar – ett lopp som vunnits av svensktränade hästar de sju senaste åren.
Petri Salmela triumf i Hamburg på söndagen innebar den åttonde raka blågula segern. 
Ulf Ohlsson är förstekusk på Hesiod och satt i sulkyn även den här gången.
När startbilen släppte fältet körde Ohlsson till ledningen med Hesiod (spelad på fem procent på Grand Slam 75) och fick en annan svensktränad häst i rygg i förstasväng när Carl Johan Jepson hittade ner med Stefan Melanders Enterprise.
Hesiod såg stark ut hela vägen och klev ifrån på upploppet. Segertiden skrevs till 1.12,1 över 2200 meter, med startbil. 
– Jag blev orolig när jag fick Enterprise utvändigt från start, för den kan ju bli väldigt het. Men jag hade turen att han kom ner i rygg ledaren. Så det löste sig perfekt, sade Ulf Ohlsson.

Storfavoriten, den tyske derbyvinnaren Tsunami Diamant, hamnade inledningsvis i andrapar utvändigt. Det fylldes på framför och när hästarna gick ut på slutrundan satt favoriten som fjärde häst i andraspår. Attacken kom i tredje spår på bortre långsidan, men tysken kom aldrig riktigt in i matchen.
Carl Johan Jepson fick i stället lucka från ledarens rygg med Enterprise men kunde aldrig riktigt utmana. Stefan Melanders häst knep dock andraplatsen, värd 375 000 kronor.
För Ulf Ohlsson var det ytterligare en storloppsseger i år tillsammans med Petri Salmela. De vann som bekant Jubileumspokalen på Solvalla i augusti med femårige Makethemark.
– Jag hade lite förhoppningar att han skulle kunna vara med där framme men räknade så klart inte med att han skulle vinna. Han har löpt väldigt bra när han fått komma till ledningen tidigare men vi hade svårt att sätta in honom i loppet, sa Ulf Ohlsson.

För tränaren Petri Salmela var det en mycket skön seger,
– Hesiod har inte visat den bästa formen på slutet, men vi har siktat på detta loppet i två månader. Det här är en undantagshäst, vilken häst, jublade Salmela, delägare i Hesiod tillsammans med vännen Juha Alapurane.
Hesiod tjänade 750 000 kronor på ett bräde. Innan söndagens lopp hade fyraåringen sprungit in drygt en miljon kronor men aldrig tjänat mer än 200 000 kronor i ett och samma lopp.
– Vi har alltid hållit honom som en bra Norrlandshäst som radat upp segrar i norr. Nu visade han att han matchar den yppersta eliten också. Coolt, kommenterade experten Patrik Fernlund i TV12.
Det var bokat flyg från Hamburg klockan 18.55. En flight som fick bokas om för lite firande.
– Sa till Petri före här att hur gör vi om vi vinner loppet då? Ja, då bokar vi om och firar sa han. Men det får bli lugnt, jag har lopp att köra i morgon, sa Ulf Ohlsson och skrattade.
Söndagens Grand Slam 75-spel avgjordes i Tyskland. Eftersom det blev en ensam vinnare trädde garantin för spelet in och den vinnande kupongen blev värd 10,2 miljoner kronor.
Det vinnande systemet kostade över 2000 kronor och var inlämnat på atg.se någonstans i Stockholm.

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: ATG Play


Andra nyheter