fbpx

HALLÅ DÄR MATTI NISONEN...

Det var klappat och klart för proffstränarlicens 2009 på Solvalla, men då valde Matti Nisonen att flytta hem till familjegården i Laapenranta.
13 år senare är han tillbaka. Och nu med S-märkt licens.

– Det känns väldigt, väldigt stort. Solvalla är Nordens bästa travbana och att vara en del av den känns häftigt, säger Matti Nisonen, Solvallas senaste tillskott som A-tränare.
Matti Nisonen är inget okänt namn för den svenska travpubliken. Han kom till Sverige 2005 och avverkade två år vardera hos Kari Lähdekorpi, Timo Nurmos och Stefan Melander innan han gick proffstränarkursen.
– Hos dem lärde jag mig att enda vägen till framgång är kontinuitet i träningen, det är hårt arbete som gäller. Men sedan är så klart hästarna som individer viktiga, det går inte att nå framgång utan rätt hästar, säger Matti på prydlig svenska.
Eftersom föräldragården ligger blott två mil från ryska gränsen är det sistnämnda ingen självklarhet, men har en förklaring.
– Dels läste vi svenska i skolan och mina år i Sverige har hjälpt. Men...min sambo sedan 20 år tillbaka, Annika Redefalk, är kanske den viktigaste förklaringen. Jag var helt enkelt tvungen att lära mig, säger Matti med ett skratt.
Han hyr 14 boxar på Julmyra Gård och har just 14 hästar i Sverige.
– Jag har ju varit i Vieremä i Finland i två år där ägaren Ponsee har sina hästar, men jag är publiktränare och tar så klart även emot andras hästar. Till att börja med kör vi fram till Elitloppet på Julmyra, sedan får vi se om vi tävlar i Finland under sommarmånaderna. Eller lite beror det på hästarna, vilka som har störst möjligheter att lyckas var, säger Matti Nisonen.

Text: Ola Lernå
Foto: TR Bild

SOLVALLA

Solvalla är Nordens största arena för travsport. Här arrangeras Elitloppet – ett av världens största travlopp. På arenan erbjuds även event, mässor och konferenser. Solvalla ligger i Bromma i Stockholm och drivs av den ideella föreningen Stockholms Travsällskap.

KONTAKTA OSS

Växel: 08-635 90 00
E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning: 
Tel: 08-635 91 00
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma

OM SPEL

Solvalla är en arena för alla åldrar, men för att spela måste du vara över 18 år.

Har spelandet blivit ett problem?
Ring 020-81 91 00
eller besök stodlinjen.se