Svenskt Trav-Kriterium

Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks är ett av Solvallas och hela Sveriges största travlopp. Det är då som vi hoppas att någon eller några av framtidens svenska travstjärnor ska komma att presentera sig på allvar för den stora publiken.

Kriteriet som det kallas i folkmun, är det mest prestigefyllda loppet att vinna för en svensk travtränare med en treårig häst. Förstapriset i Kriteriet är 2 miljoner kronor. Samma dag körs alltid Svenkt Trav-Oaks som är det största loppet för de treåriga stona och där väntar ett förstapris på 1,4 miljoner kronor. Att sista helgen i september varje år lockar massor av inbitna traventusiaster till Solvalla från hela landet säger sig självt.

Premiechansningen gör att hästägare som avstått premiepengen som 2-åring tävlar om dubbla prispengar i finalen av dessa två lopp. Det betyder att vinnaren av Kriteriet kan vinna hela fyra miljoner kronor medan motsvarande summa för Oaks-vinnaren är 2,8 miljoner kronor. Detta var precis vad som hände 2013!

Kriteriet som körs över 2640 meter med autostart är ett så kallat insatslopp, vilket betyder att hästägarna betalar insatser till loppet. Fyra insatser från det att hästen fyller två år.

Kriteriet har sedan starten 1927 vunnits av många hästar som gått till historieböckerna. Nedan presenteras ett urval av vinnarna som med detta tog ett stort kliv in i eliten.

Kriteriet - Loppet där stjärnor föds

Ibrahim Pascha

 Zoogin

Active Bowler

Ina ScotFakta: Svenskt Trav-Kriterium:

  • Är en av de tre klassikerna. De andra två är Svensk Uppfödningslöpning för de tvååriga hästarna och Svenskt Trav-Derby för de fyraåriga hästarna. Det största loppet av alla, Elitloppet, är för äldre hästar som oftast är fem år och däröver.
  • Loppet kördes första gången 1927 och vanns då av hästen Ibrahim Pascha och kusken Sophus Sörensen. Förstapriset i Kriteriet den gången var 3.000 kronor. Att jämföra med årets 1,6 miljoner kronor.
  • Legendaren Sören Nordin är den kusk som vunnit Svenskt Trav-Kriterium flest gånger. Hela åtta gånger har han fått kliva fram i vinnarcirkeln som segrare.
  • I Svenkt Trav-Kriterium föds många av de blivande topphästarna. Världsstjärnor som Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above och Conny Nobell har alla vunnit Kriteriet som treåringar.