V86: Montgomery Hill snabbast i Tingsryd2014-07-10

Det blev en fartfest. Men inget världsrekord.
Montgomery Hill fällde storfavoriten Truculent på milebanan i Tingsryd.

- Att Montgomery Hill skulle vinna på det här sättet var överraskande för mig, sa Flemming Jensen.
V86 gästade på onsdagen Tingsryd och landets enda milebana. Samtliga V86-lopp avgjordes över den engelska milen, 1 609 meter.
Sommarvärmen inbjöd till höga farter och det blev också en riktig fartfest i de flesta loppen.
Snabbast gick det som väntat i V86-5 som även lockade med en miljon kronor i bonus vid ett eventuellt världsrekord. På förhand handlade mycket om elitloppshästen Truculent, men när krutröken skingrats stod överraskningen Montgomery Hill i vinnarcirkeln tillsammans med Flemming Jensen.
Truculent kom ganska bekvämt till ledningen, men efter 1.07,5 första fjärdedelen så valde kusken Johnny Takter att dämpa tempot till 1.11-fart. Då valde samtidigt Flemming Jensen att gå ut i andraspår med Montgomery Hill.
Den danske tioåringen visade sig sedan starkast och redan 150 meter från mål kopplade han segergreppet.
Segertiden stannade vid 1.10,3 och det var förstås långt ifrån världsrekordet på 1.08,5.
- Det gick fort från början men när Johnny valde att dämpa tempot efter 400 meter förstod jag att han siktade på att vinna loppet i första hand i stället för att jaga världsrekordet. Då kände jag att jag var tvungen att gå ut i andraspår. Att Montgomery Hill skulle vinna på det här sättet var överraskande för mig, sa Flemming Jensen.

Dubbel för Jensen
Flemming Jensen hade en fin kväll och vann även med betrodde Red Rapide som tog en vattentät seger i V86-2. Red Rapide startade från spår 14 men efter en stark slutsväng i tredjespår gick han undan säkert över det långa upploppet i Tingsryd. Segertiden blev 1.12,2.
- Det är En stor häst som nu växt in i sin kropp, en häst vi har förhoppningar på, sa Flemming Jensen.

Danskt beröm över banan
Det blev danskt även i V86-6 där Royal Trophy var starkast och vann på 1.11,5 trots att han tvingades göra grovjobbet själv utvändigt ledaren Rajah Press.
- Hästen gjorde en rejäl insats och var oerhört bra, sa kusken Kenneth Nielsen som även passade på att ge milebanan i Tingsryd beröm.
- Det är en fantastisk bana, inte bara snabb utan även skonsam för hästarnas ben.
Och dubbel för Persson
Kalmartränaren Fredrik Persson hade matchat Caliber T.T. för V75 på hemmaplan midsommarhelgen, men när startpoängen inte räckte fick han sikta om. Det nya målet var Tingsryd och det blev en fullträff efter ledning från start till mål i V86-3 på 1.11,0.
- Han kändes fantastiskt fin och jag ser fram emot nästa start redan, sa Fredrik Persson.
Fredrik Persson blev också dubbelsegrare och han bjöd på omgångens stora skräll när han lotsade 40-oddsaren Devs d'Amerique först i V86-7 på 1.12,0.

Säker favoritseger
Favoriten Charrua Forlan hade ett besvärligt utgångsläge i V86-1 och fick inleda första halvan av loppet som första häst i andraspår utan rygg. Men sedan kunde Hans-Owe Sundberg överta ledningen och väl i spets blev det till slut en säker favoritseger med en längd på kilometertiden 1.11,2.
V86-4 var ett lärlingslopp där Johan Kjellman fick segerdefilera med favoriten Ready After. Den fyraårige italienaren, som tränas av Mats Rånlund, gick först i andraspår utan rygg och var helt enkelt starkast i fältet när han van på 1.12,3. Det dröjde dock något innan domarna ropade ut segraren efter en trång incident i sista sväng där Ready After plötsligt gick ut i tredjespår.
V86-omgången bjöd på en mycket spännande avslutning där 22-oddsaren Fortuna Sund nosade ut ledaren Global Navigator i sista steget i en stenhård upploppsduell på segertiden 1.12,2.
Solvallas Peter G Norman tränar vinnaren som kördes av Thomas Uhrberg.
Den skrällen innebar att 14 vinnare med åtta rätt på V86 vann 308 530 kronor. Sju rätt gav 3 201 kronor och sex rätt 172 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Aktuella nyheter