V75: "Han är världens bästa häst"2014-10-25

Världens bästa dalahäst gjorde det igen. Sitt usla utgångsläge till trots tog On Track Piraten hem C.L. Müllers Memorial på Jägersro för andra året i följd.

- Vad säger man…det är världens bästa häst, så enkelt kan det vara, sa Rättviktränaren Hans R Strömberg.

2013: Seger i Svenskt Mästerskap och C.L. Müllers Memorial.
2014: Seger i Svenskt Mästerskap och C.L. Müllers Memorial.
Hösten är On Track Piratens årstid.
- Det är ju liksom helt fantastiskt. Jag är jättestolt och otroligt glad, jag svävar på moln, sa hästens tränare Hans R Strömberg i vinnarcirkeln.
- Man är så nöjd när man har en sån här häst i stallet. Jag har ju inte så många hästar och så hamnar en sådan här hos mig. Det är fantastiskt och nu bubblar det inombords.

"Klass rakt igenom"
Precis som i fjolårets upplaga av "Müllers" hade On Track Piraten startnummer åtta. En strykning hade flyttat ner honom ett hack bakom startbilens vingar men då favoritspelade Mosaique Face tog hand om ledningen fick On Track Piraten finna sig i positionen utvändigt om ledaren. Där blev han avlöst av Nahar med dryga varvet till mål. Den senare högg klorna i ledaren i slutkurvan och kom in på upploppet i ledning. Men då satte Johnny Takter in stöten med On Track Piraten som tackade för draghjälpen genom att på lätta hovar dansa förbi Nahar.
- Det här är en fantastiskt häst, klass rakt igenom. Han är intelligent och begåvad på alla sätt. Det är bara att gratulera Hans, sa Johnny Takter.
Segern var värd 400 000 kronor, vilket för upp On Track Piratens totala vinstsaldo till 6 998 998 kronor. Härnäst väntar gulddivisionens final på Solvalla 15 november för den sexårige segerstaplaren som nu ståtar med fyra raka ettor i programraden.

Femte raka segern
Axevallas Jenny Nordensson har varit tränare i tio år. Nu har hon en stjärna i vardande. Fyraåriga Paduca Dream tog sin femte raka seger i omgångens stolopp och sättet hästen vann på fick publiken att tappa hakan. Efter stenhård öppning för att försvara ledningen och tuff press på vägen hade hon mod och styrka att hålla undan till säker triumf på kilometertiden 1.12,5 (1 640 meter, autostart).
- Ända från början har alla kuskar som kört henne sagt att det här är den bästa häst jag har haft. Det är de kuskar som jag alltid har anlitat och de kan ju inte ljuga för mig, sa Jenny Nordensson nöjt.
Torbjörn Jansson satt i sulkyn den här gången och han var minst lika imponerad som publiken av hästens prestation.
- Det var ingen turseger precis... Det är otroligt bra gjort att orka gå undan med ganska säker marginal trots det förstavarvet.
Ett tufft förstavarv fick även favoriten i silverdivisionen,
Västerboonthenews. Efter utdragen körning nådde han första varvet på 1.10,5. Det skulle visa sig för tufft. På upploppet kastade han in handuken.
- Han var alldeles för het i dag. Han lugnade sig när vi kom till ledningen men det gick ju alldeles för fort, sa kusken Peter Ingves.
Den enes död den andres bröd. Jätteskrällen More Than Enough tackade för det höga tempot och spurtade till seger på spänstiga ben.
- I dag blev allt perfekt, konstaterade danske kusken Jeppe Juel.

"Ännu enklare med Stefan"
Att favoriten Calvin Borel galopperade bort sig i klass I spelade knappast någon roll för utgången i loppet. Augustus F. tog hand om ledningen och därifrån stod fyraåringen i en klass för sig.
- Jag tänkte att om jag kört själv hade det varit lätt och då måste det ju vara ännu enklare med Stefan, sa hästens tränare Helena Burman som snart tar steget från amatör- till proffstränare.
- Helena levererar hela tiden. Det är ordning på grejerna och det är en fröjd att köra åt henne, smickrade kusken Stefan Söderkvist.

44 miljoner till ensam vinnare
I omgångens långlopp visade sig Robert Berghs Speed Delicious överlägsen. Klass II gick till Robert Andersson-tränade Silver Annie (Erik Adielsson) och i bronsdivisionen skar Red Rapide mållinjen som etta tillsammans med sin tränare Flemming Jensen. När omgångens sista vinnare ropats ut på Jägersro återfanns 934 V75-kuponger med alla rätt och därmed landade sjurättsutdelningen på 23 131 kronor. Sex rätt gav 63 kronor och femrättspotten fryser inne till nästa veckas tävlingar i Eskilstuna. Då väntar jackpot där en eventuell ensam vinnare med alla rätt kan bli 44 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson