Barnbok om travsport blir favorit hos tredjeklassare2014-10-20

"Släpp taget Jonte" är barnboken om travsport som redan är en formidabel framgång. Historien om klasskompisarna Jonte och Aidahs äventyr tillsammans med hästen Azzah har på bara en vecka beställts i 1 600 klassuppsättningar.

Boken är främst tänkt som en läsebok för elever i årskurs tre, men passar lika bra att läsa hemma i soffan.

– "Släpp taget Jonte" är en skönlitterär bok om travsport. Det är en bok som berör och som visar på hur kul, lärorikt och utvecklande det är att ha hästen som fritidsintresse. Vi vill att fler ska bli intresserade av trav, att fler ska få veta att travet är en sport för alla som man kan börja med i unga år. Precis som ridning eller fotboll, säger Maria Karlsson på Svensk Travsport.

– Dessutom är det ju självklart fantastiskt roligt om vår bok kan bidra till att locka fler barn till läsning, fortsätter Maria Karlsson.

Både pojkar och flickor

"Släpp taget Jonte!" handlar om Jonte, som egentligen inte alls gillar hästar. Trots detta bestämmer han sig för att hjälpa klasskompisen Aidah att rädda hennes älskade häst Azzah från att köpas av Travkungen. Ett äventyr som passar både killar och tjejer, oavsett om man gillar hästar eller inte.

– Vi har fått en otrolig respons på erbjudandet, på bara tre dagar var samtliga 1 600 klassuppsättningar bokade. Med ett snitt om 25 elever per klass innebär det att 40 000 elever i årskurs tre kan se fram emot att ta del av Jontes, Aidahs och Azzahs äventyr, säger Mattias Nykvist på Pintxo Förlag.

"Släpp taget Jonte" kommer ut i januari 2015 och är skriven av journalisten och författaren Johan Eriksson och illustrerad av Simon Jannerland. Boken ges ut av Svensk Travsport och Pintxo Förlag.